Bygga en bastu

2 maj, 2021
Kategori:

Klart man måste ha en bastu i stugan. Vi har kickstarta helgen med att bygga en bastu, eller vi har i alla fall börjat bygga.

Vi är inga inbitna bastubadare, i alla fall inte såna där som måste bada bastu i tid och otid. Men när det finns badmöjligheter och ett vedeldad bastuaggregat säger vi aldrig nej.

Vi tänker att en bastu dessutom kommer att vara perfekt som tvättinrättning innan första huset och badrummet är på plats. För att spara värdefull tid i Valdemarsvik bygger vi bastun på hjul hemmavid. Sen är det bara att rulla ned den till stugan när bastun är klar.

Själva skissandet av bastun tog fart redan innan köpet av tomten var klart. Härligt att få skissa med penna på vitt papper.

Bastuskisserna har bearbetats på datorn för att det ska bli lite tydligare när det är byggdags. Vi har läst en massa intressanta trådar på diverse internetforum för att bastun ska bli rätt. Finjusteringarna av skisserna har också påverkats av de materialet vi har lyckats köpa.

Vi försöker köpa så mycket som möjligt på blocket, dels för att det är bättre ur ett hållbarhetsperspektiv men också för att det är sjukt mycket billigare.

Att handla på Blocket

Vi började vår blocket-sejour med vagnen. Våra krav på bastuns storlek är minst 2×4 meter och då är det perfekt att ta ett underrede till en husvagn. Vi hitta en annons på Blocket på en släpkärra byggt på en före detta husvagn för det facila priset 1000 kr.

Aggregatet hittade vi i Sigtuna för 3000 pix inklusive skorsten. En superfint Harvia Legend som kommer att  gå varmt hela sommaren.

Glasrutor är jätteviktigt om man nu har bastun precis vid vattnet. Man kan ha koll på barnen om de är i vattnet när man som vuxen är i bastun. Också viktigt att glaset är härdat så att de inte spricker. Vi hittade härdat glas från en kontorsrenovering. Glasen är 90×200 cm och kostade 400 kr styck. Generellt är begagnat glas väldigt billigt. Oftast billigare än själva väggen.

Helgens jobb är att ta bort det gamla plankorna som har legat på vagnen, regla upp och lägga ny trall av lärk. Oj vad fint det kommer att bli!

 

Rådjursskydd till rosorna
Ett alldeles eget sommarställe