Odlingshylla – plantor på höjden i fönstret

25 april, 2018
Kategori:

Odlingar på höjden – Snickra en enkel och stabil odlingshylla där alla vårens plantor får plats. På höjden ryms de alla i ett soligt fönster.

I helgen har vi skolat om våra växter. Tomater, paprika och kronärtskockor har fått större krukor och mer jord. Vår hängande odlingshylla med lädersnören är överfylld av krukor och räcker inte längre till. Vi tog fram förra vårens odlingshyllan från källaren och gav den en rejäl översyn. Hyllan har haft ett hårt liv med mycket vatten och jord vilket medfört ett visst slitage. Vi hade kvar lackfärg i samma kulör som fönstersmygen från köksrenoveringen så vi körde på två lager av den. Vi tycker det är fint att måla ton i ton, det ger en platsbyggd känsla med lite extra finess. Hyllplanen linjerar med fönstrets spröjs vilket också ger en känsla av att hyllan är skräddarsydd för fönstret, lite som att den är byggd av ett proffs. Bygg en själv, det är lätt.

odligshyllamalad02

Bygg en odlingshylla

Du behöver

  • Fyra stycken rundstavar, tillsågade för att passa inne i fönstret. Vi använde en rundstav som är 20 mm i diameter.
  • Två bitar limfog, tillsågade för att passa fönstrets djup och bredd.

Gör så här

  1. Borra fyra hål i hörnorna på varje bit limfog för rundstaven.
  2. Trä rundstaven genom hålen och fäst limfogen på önskade avstånd med hjälp av varsin skruv.
  3. Hyllan står stadigt i fönstret genom att rundstavarna sågas i samma längd som fönstrets höjd.
  4. Måla hyllan i önskad kulör, eller låt den vara trären det är snyggt det också.

odlinghyllamalad01

På hyllan växer också rosenskäror, riddarsporre och tusensköna. Vi längtar tills det är dags att plantera ut i trädgården. När är det dags egentligen? Vårens stora fråga. Man vill ju bara trycka ut dem i odlingsbänkarna men är livrädd för frostnätterna. Vi har en idé om ett litet mini växthus som vi snart ska försöka få ordning på, skulle vara schyst för tomater och gurkor att kunna växa på en varm och inglasad plats, plus att det kommer bli sjukt snyggt.

odlinggrillpinne

Tips 1
För att stödja sköra plantor, använd en grillpinne. Den breda toppen är dessutom perfekt för att skriva plantans namn på. Grillpinnen är en delux-grillpinne i bambu, från Ica.

Tips 2
Vi finns på Instagram! Följ oss för mer bilder och inspiration @tra_hops_karlek

 

Vårens sysslor och helgen som gått
Nässelpesto av vårens späda nässlor