Spaljé – för klättrande växter

19 maj, 2018
Kategori:
Spaljé

En spaljé för klättrande växter skapar stöd för grönskan samtidigt som vackra rum kan formas i trädgården.

Vi älskar spaljéer, för vackra klängväxter och som rumsavskiljare i trädgården. Den här spaljén går att variera så att den antingen byggs mot en vägg eller fristående i en rabatt. Armeringsnätets grovhet och rost ger karaktär och skapar kontrast till växtlighetens sköra form. Vi tycker att det blir snyggast med lite grövre armeringsnät men det går såklart att variera efter tycke och smak.

 

För att bygga en spaljé behöver du:

 • Tryckimpregnerad regel 45×45 mm
 • Armeringsnät
 • Jordankare
 • Mälor
 • Skruv

Gör såhär:

 1. Kapa till reglarna och måla i önskad kulör.
 2. Jacka ur halva regeln där reglarna korsar varandra. Se skiss.
 3. Skruva ihop ramen till spaljén.
 4. Spika fast armeringsnätet med mälor på ramens baksida. Se skiss. Utnyttja armeringsnätets räta vinklar så att ramen inte blir sned.
 5. Fäst jordankarna nedtill på reglarna.
 6. Ställ spaljén på plats och tryck försiktigt ned jordankarna så att spaljén blir vågrät.
 7. Fäst spaléns övre del i väggen med hjälp av korta reglar som skruvas in i väggen. Detta skapar en distans mellan spaljé och vägg.
 8. Nu kan växterna börja klättra!

 

Vi har byggt en liknande spaljé som står fritt i rabatten där rosor och kaprifol klättrar upp. När spaljén är fristående fungerar den också som insynsskydd och delar in trädgården och skapar ett grönskande blickfång.

Några av våra  favoritväxter som kan klättra på en spaljé är klematis, kaprifol, humle och björnbär. Ska bli spännande och se hur klättringen går i sommar. Många av våra växter planterade vi i fjol så de hann inte riktigt växa upp helt. Men nu håller vi tummarna för att allt ska växa så det knakar och spaljéerna bölja av blommor, blad och bär. Tänk att få plocka färska björnbär till frukostskålen, det vore ju helt fantastisk! Har ni några favoritväxter som klättrar i era trädgårdar?

 

 

Rabarberpaj med jordgubbar och ingefära
Nysnickrat planteringsbord