Beskära fiolfikus – få ett eget träd

15 februari, 2020
Kategori:
Beskära fiolfikus

Beskära fiolfikus – här kommer en liten guide till hur vi gjorde.

Vi köpte en billig och ganska liten fiolfikus på ICA för två år sedan. Efter en gedigen undersökning av marknaden kunde vi konstatera att det skiljde ganska många tusen mellan en stor uppstammad fiolfikus och en liten buske. Vårt lilla fynd som vid själva förvärvet började närma sig metern i höjd kostade under tvåhundringen. Efter att vi planterat om fiolfikusen, vilket vi gjorde så fort den kom innanför dörren började den växa och frodas. Rakt upp i luften som en raket. Efter ett år så hade den blivit rätt lång och ranglig. Inte alls ett sånt där drömigt träd som vi ser i alla nummer av Elle.

I somras tog vi mod till oss och tog ut fiolfikusen på altanen för beskärning. Det gäller att tänka till lite innan man börjar med kapningen. Fikusen kommer att skjuta tre till fyra nya skott som kommer bilda en krona på trädet. Däremot blir det inte nya blad på själva stammen. Vi kapade fikusen en meter över marken och en centimeter över ett befintligt blad.

Beskära fiolfikus

Beskära fiolfikus – såhär gör du

  • Bestäm i vilken höjd du vill att kronan med alla blad skall börja. Kapa stammen 30 centimeter under den höjden.
  • Plantera om fiolfikusen i en större kruka med blomjord för gröna växter.
  • Ta bort 2-3 blad närmast marken.
  • För att ta skott på toppen av fiolfikusen tar man bort de nedersta blanden på den borttagna toppen och placerar toppen i en vas med vatten.

Beskära fiolfikus

Den avklippta toppen gror på några veckor. När små rötter blir synliga planteras den om i en kruka med jord. Vips har man en ny fiolfikus på gång. Eller vips och vips, det tar några veckor innan den börjar gro och sen ett till två år till den börjar bli någorlunda lik en buske.

Beskära fiolfikus

Det är väldigt vackert att få följa rötternas utveckling, från små vita bulor till små korvar som söker sig till jorden.

Och visst känns det gött att se resultatet. Så här fint har vår fiolfikus grenat sig. Nya blad har vuxit fram och nu har vi faktiskt ett riktig träd. Vi stödjer den med en pinne i bambu i väntan på att stammen ska bli tjockare. 

Det lilla skottet har tagit sig riktigt fint, ge oss 10-20 år sådär så kommer vi att ha en hel djungel här hemma.

Kokosnötslampa - roligt pyssel
Litet barnrum - världens minsta och mysigaste