Beskära lavendel – Så tar du sticklingar

18 november, 2019
Kategori:
beskära lavendel

Snart advent men fortfarande hösttemperatur, hög tid att beskära lavendel i trädgården för oss som ännu inte hunnit. Ett ypperligt tillfälle att ta sticklingar till nya plantor.

Helgen har åter igen slagit till, det säger bara swoosch och så är det måndag igen. Men en helt sjukt bra helg. Vi började fredagen med tacos och rödvin på bag in box för att gå över till napolitansk pizza med färska musslor och ett pikant naturvin på lördagen. Söndagen körde vi Indisk Palak Paneer efter ett renoveringspass för nya badrummet på övervåningen – Swosch. Klart vi hinner med att höstrensa lite i trädgården med, sådär lagom innan julen slår till med full styrka.

Att klippa lavendel är en trädgårdsfixfavorit. Det är lätt, går fort, ser hemskt ut när man är klar men blir alltid bra till sommaren och framförallt så luktar det sjukt gott.

beskära lavendel

Beskära lavendel – så gör du

När man klipper lavendel gäller det att inte sjåpa sig, typ 3/4 ska bort, det viktiga är att man ser att det finns lite ”ögon” på stammen som blir kvar. Det är valfritt om man vill klippa sin lavendel på våren eller hösten -båda fungerar fint. Vi brukar beskära lavendeln på hösten innan det blir minus på riktigt, det känns mest rätt när man ändå höstfixar, lite som att dödsstäda. beskära lavendel

Sticklingar av lavendel

Det bästa med att beskära lavendel är ju att man kan göra sticklingar på det man tar bort, som man planterar, beskär och tar nya sticklingar av. Vår trädgårds motsvarighet till pyramidspelet. För att skotten ska skjuta rötter gäller det att stammen har blivit lite grövre och barkig. Vi brukar ställa ner en fem, sex kvistar i ett glas  i köksfönstret under vinter för att plantera det i kruka frammåt våren.

beskära lavendel

Så nu på årets ålderdom, senhösten, kan vi konstatera att Sverige inte är som vackrast men vi minns hur det såg ut i somras och vi vet att det snart är dags igen, dags för blommor och träd att åter blomma och tusen och åter tusen bin, humlor och fjärilar få njuta av nektar i vår ljuvliga lavendelodling.

 

Krabbelurer - helgens frukost
Wet hop beer - öl på egen humle