Gör din egen nässelpesto
Ibland får jag barndomslängtan. Vet du hur det känns, när man vill uppleva barndomens smaker och dofter igen? En förnimmelse av trygghet. Jag minns hur det var om vårarna som liten flicka i Västansjö, där mormor plockade nässlor till både soppa och växtnäring.
När jag letade på nätet efter ett klassiskt recept på soppan, den där krämiga med ägghalvor, så hittade jag ett recept på nässelpesto i Lantliv Mat & Vin. Jag älskar pesto och blev nyfiken på att göra en egen.
Nässelpesto
1 liter nyplockade och späda nässlor
1/2 dl pinjenötter
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
1 dl olivolja
salt och nymald peppar
Gör så här:
1. Ansa nässlorna och koka dem hastigt, ca 2 minuter, i rikligt med lättsaltat vatten.
2. Häll av nässlorna i ett durkslag och pressa ur allt vatten.
3. Kör nässlorna i mixern tillsammans med pinjenötterna, vitlöken, parmesanosten och olivoljan.
4. Smaka av med salt och peppar.
Recept från Lantliv mat & vin nr 2 2014
Det finns något speciellt i känslan när man använder råvaror från skogens och trädgårdens skafferi tycker jag. Det än rikedom att kunna gå ut på gården med korgen över armen och skörda ogräs, så som jag gjorde igår, eller tappa björksav som vi gjorde här om sistens. Det är så roligt att kunna skapa tillbehör till middagen och ibland hela rätter av det som finns runt knuten.
Han den lilla var först skeptisk. Rädd för att bränna sig på tungan. Ivrigt berättade han om hur himla ont det gjorde i somras när han sprang ut i ett snår med nässlor för att leta efter en boll som försvunnit.
-Är du galen mamma? Det kommer ju att brännas i munnen, i halsen och i magen! utbrast han. Men med lite övertalning så vågade han testa lite på en tesked. Och det gick hem!
Gårdagens falukorv och spaghetti blev väldigt piffig med nässelpesto.
Bara snön försvinner ska jag plocka fler, så att jag kan göra mera pesto och frysa in. Den håller sig nämligen i flera månader i frysen. Jag måste ju dessutom göra nässelsoppan, som jag tänkte från början.
Med värme // Louise
0 kommentarer