Tappa björksav

18 april, 2020

Att tappa björksav är enkelt och saven är väldigt nyttig att dricka. Jag läste någonstans, minns inte riktigt var, att björksaven kallas för ”Nordens eget kokosvatten”.  Björksaven innehåller förutom vatten, främst kalcium, kalium, magnesium, mangan och socker. Björksaven anses renande och stärkande för immunförsvaret.

Björksaven har haft en stor betydelse i den folkliga medicinen och användes  mot olika åkommor så som lungsjukdomar, förkylningar, kolik och njursten. Men även i stärkande bad.

Jag läser om björkens läkande förmågor i boken ”Häxans årstider”.

Carl von Linné menade att saven var en bra hostmedicin och ett utmärkt laxermedel. Forskningsrön från Lunds universitet tyder på att saven dessutom kan ha effekt mot cancer.

En riktig hälsodryck måste man ju säga! Men hur gör man då?

Tiden att tappa sav på är ganska begränsad. Man får passa på när saven stiger. Det sker mellan tiden då tjälen går ur marken, fram tills dess att björkens blad spricker ut. Efter knoppsprickningen är smaken ganska bitter och besk.

Man börjar med att borra ett hål snett upp i björkens stam. Hålet ska vara lagom stort för ett sugrör. Man sticker in sugröret i hålet och leder sedan ner det i en flaska som man fäster vid trädstammen.

Sugrör och flaska på plats.
Dags att byta flaska.
En plugg i stammen av en kvist från björken.

En björk kan ge flera liter sav per dygn och man skadar inte trädet om man borrar ett hål per trä. Se bara till att proppa igen hålet med en plugg när saven tappats klart. Man ska inte heller tappa sav från samma björk flera år i rad. Och kom ihåg att fråga markägaren om lov, då avtappning inte ingår i allemansrätten.

Björksav tappad på flaska.
Kall och god.

Björksaven håller i ungefär tre dagar i kylskåp, men den går utmärkt att frysa in och ta fram när man känner att man vill dricka ett glas av våren under någon ruskig höstdag eller när Kung Bore visar sig från sin strängaste sida. Savens höga innehåll av socker (främst fruktos och glukos) gör att den också går utmärkt att koka sirap och jäsa vin på.

Jag föredrar att dricka min som den är. Frisk, naturell och kall.

En sida ur boken ”Häxans årstider”.

Med värme // Louise

 

Plant sunflowers against Corona
Påskfirande i Coronatider