Abborrfiske och årets första dopp

9 juni, 2019

Vi började vår pingstafton på vedbacken. Svetten lackade och värmen var sådär fuktig och tryckande. Ändå hade det åskat rejält kvällen innan. Oväder brukar ju rensa ur.

Jag klöv med yxan, Johan körde motorsåg och den lilla sprang omkring och försökte prata med oss i oväsendet. Vi höll ut i några timmar, sen bestämde vi oss för att åka ut på sjön.

Vi packade matsäck och hackade mask i dyngstacken. Det var tur att det regnat under natten, annars hade vi nog fått meta på bröd och fångat mört.

 

Sen bar det av med bilen mot den lilla sjön. Vi sjösatte den gula plastekan och rodde ut till risvålarna på grundet. Maskarna glömde vi på land, så vi fick ro in i gen och hämta burken. Draglådan hade vi iallafall med.

 

Det finns få saker i livet som är så rofyllda som att sitta i en båt en solig sommardag och titta på ett flöte. Och det finns få saker som blir så vingliga som en plasteka med en sexåring i. Med tusen frågor och myror i brallan. Det var tur att det nappade för honom nästan på direkten.

 

Och efter en stund hade vi fångat oss några abborrar till middag.

 

Då var det dags för ett dopp. Vi rodde mot land och hoppade i det svala, mörka, mjuka vattnet. På avstånd hörde vi åskan mullra och jag kände mig sådär somrigt fri och lycklig i hela själakroppen.

 

Johan är en riktig badkruka. Men jag vill påstå att man aldrig ångrar ett dopp.

 

När vi kom hem tände vi grillen. En sån man kan röka i också. Jag rensade fisken och åskan fortsatte mullra. När det var dags för abborrarna att rökas, öppnade sig himlen och regnet öste ner. Men vad spelar det för roll när man haft den finaste av sommardagar?

När fisken var klar, la vi den i en slatlag. Ett recept som jag fått av min farbror Kjell och som han i sin tur säger är ett gammalt beprövat från finnmarken. Såhär gör man;

Lägg den rensade och rökta fisken i

1 liter vatten

1 dl salt

1 msk socker

honung efter tycke och smak (jag brukar höfta till på en matsked ungefär)

Låt dra i ca tre timmar.

 

 

Rökt abborre, färskpotatis, en klick smör, lite lök och en kall pilsner.  Sommaren är servread.

 

Kärlek// Abborrbergs Louise

 

 

Sommarens vackraste grönska
Hundra sommardar