Saffransmunkar med mandelfyllning
11 december, 2018
Saffransmunkar med mandelfyllning – en magisk tugga av jul.
Små och luftiga med smak av saffran och mandelmassa, så smakar våra favoritmunkar. Perfekta att frysa in – ta fram och tina en stund innan adventsfikat. En fritös gör det enkelt att fritera och man får en jämn temperatur under hela friteringen – och en fritös behöver man ju ändå när man skall trippelfritera pommes frittes, bra sak att ha i gömmorna helt enkelt.
Saffransmunkar med mandelfyllning
Du behöver:
Munkar
- 2 dl mjölk
- 1 pkt saffran (0,5 g)
- 25 g jäst
- 7 dl vetemjöl
- 2 msk socker
- 100 g rumstempererat smör
- 1 ägg
- frityrolja
Gör såhär
- Värm mjölken till 37° C.
- Blanda jäst, mjölk och hälften av mjölet.
- Låt smeten jäsa i 20 minuter.
- Häll i resten av ingredienserna och kör med degkrok i 10-15 minuter tills degen är slät och har stuns.
- Lät degen jäsa i 30 minuter.
- Dela degen i bitar stora som pingisbollar, rulla och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
- Fritara munkarna, tre i taget, i 180 grader 2 minuter per sida.
- Låt munkarna rinna av och rulla dem därefter i strösocker.
Fyllning
- 1 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 1 vaniljstång
- 2 äggulor
- 0,5 dl strösocker
- 1 tsk Maizena
- 25 g mandelmassa
Gör såhär
- Blanda mjölk, grädde och en delad vaniljstång i en kastrull.
- Hetta upp blandningen tills den nästan börjar koka, ta bort den från värmen och låt dra i 10 minuter. Skrapa ur vaniljstången.
- Vispa äggulor och socker pösigt, vispa sedan i Maizena.
- Vispa i gräddblandningen i en tunn stråle.
- Häll blandningen i en tjockbottnad kastrull och värm på medelvärme under ständig omrörning.
- Häll upp såsen i en bunken när den har tjocknat (80° C).
- Låt svalna i kylskåp, gärna över natten.
- Riv mandelmassan grovt och blanda med vaniljfyllningen
Montera munkarna
- Häll fyllningen i en spritspåse med hårt munstycke.
- Gör ett snitt i munkens sida med en vass kniv eller sax.
- Tryck in munstycket i sidan av munken och fyll, man får plats med förvåningsvärt mycket fyllning i varje munk.
- Servera direkt eller frys in.
Här är en munk utan fyllning, drömlikt god den med. Nu är frysen full och vi börjar bli redo för julfika i dagarna tre. En annan favorit till julfikat som också finns i frysen är våra klassiska saffransbullar med mandelmassa.
11 kommentarer