Äppelkaka – den klassiska

19 augusti, 2018
Kategori:

Äntligen äppelkaka! Äpplena i vår trädgård börjar så sakta mogna och vår första äppelkakan för i år med egna äpplen har bakats. En klassisk, mjuk och saftig äppelkaka – lika god idag som imorgon, när den fått stå och gotta till sig.

Så kommer indiansommaren, med kräftskivor, mörka kvällar och fullt med frukt och grönt från vår trädgård. Äppelträden leverera, och döma utifrån grannarnas överfulla fruktträd så kan man anta att det är ett riktigt äppelår. Vi har en fantastisk fruktpress som vi mustar äpplen med. Fjolårets produktion på 20 liter must ska vi slå i år, och så måste vi prova att musta gråpäron också. Tur att vi har en stor frys i källaren. I väntan på att äpplena skall bli riktigt mogna tjuvstartar vi med några äppelkakor.

Den här äppelkakan är en sån som varje pensionär med lite civilkurage bör ha redo när barnbarnen, grannen eller brevbäraren kommer på besök.

äppelkaka

Äppelkaka

Du behöver:

  • 150 g smör
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 mjölk
  • 3 äpplen
  • 2 msk socker
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • kokosflingor

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda smör och socker med en elvisp så det blir mjukt. Vispa ned äggen ett i taget.
  3. Blanda mjöl och bakpulver, rör ned i äggsmeten tillsammans med mjölken.
  4. Smöra en form och bröa med kokosflingor. Bred ut smeten i formen.
  5. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg klyftorna ovanpå smeten.
  6. Pudra äpplena med socker och kanel.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.

God att äta precis som den är eller med en klick vaniljvisp. Snygg blir den också när man lägger äppelklyftorna i ett fint mönster. Snygg och god på samma gång, kan inte bli bättre med andra ord.

äppelkaka

Serverad på loppisfyndade fat. Ett grönt Ekeby som var en av sommarens bästa fynd och ett litet marokanskt som vi fyndade för en femma.

 

Napolitansk pizza
Mjölksyrade grönsaker - gott och enkelt att göra själv