Napolitansk pizza

26 augusti, 2018
Kategori:
napolitansk pizza

Napolitansk pizza är ett världsarv enligt Unesco, vi förstår varför. Sedan midsommar har vi gräddat över 100 pizzor i vår hemmabyggda pizzaugn. Vi är kanske inte proffs än, det krävs ju 10 000 timmar innan man kan titulera sig det, men mycket har hänt i vårt pizzamedvetande. Det som är så bra med napolitansk pizza är att den är så enkel i sina smaker och ingredienser – och så himmelskt god. Degen innehåller vetemjöl, vatten, salt och jäst. Tomatsåsen innehåller tomat, svårare än så är det inte, eller kanske lite. Häng med så ska vi tipsa om hur man gör den perfekta pizzan hemma i trädgården med ett gammalt tomfat.

De tre viktigaste beståndsdelarna i en pizza är degen, tomatsåsen och osten.

För att få en perfekt pizzabotten som är tunn, lite krispig med stora fluffiga kanter krävs en lätt, väljäst deg. Vi kör uteslutande med mjöl från Ramlösa kvarn och helst deras Tipo 00 som är gjort av svenskt siktat vårvete. Degen viks som när man bakar ett levainbröd för att få in extra luft och får jäsa i rumstemperatur i 20 timmar. För att degen inte ska bli överjäst använder man sjukt små mängder jäst, 0,25 g till 1 kg mjöl.

Tomatsåsen är nästan det mest genialiska, la Carmelas hela San Marzano tomater i burk som pressas med handen, så enkelt. Tidigare har vi stått och smakat av med vitlök, peppar och rödvin, totalt i onödan.

pizzaugn

Osten är lite lurigare, standard på de flesta pizzor vi gör är ost av parmesantyp och buffelmozzarella. Vi tycker det är roligt att använda svenska ingredienser och kör ofta med Svedjans gårdsost, som är grynig med en hård karaktär. Svensk buffelmozzarella tillverkas på Öja Gård i Sörmland och vanlig mozzarella går att göra själv om man vill ha den riktigt närproducerad.

För att det ska bli en napolitansk pizza krävs en pizzaugn som kan leverera en temperatur på 400 – 450 grader. För att nå upp till så hög värme krävs att eldslågorna går över platsen där pizzan gräddas och avger mycket strålningsvärme. Här krävs alltså ingenjörsmässig precision gällande avstånd mellan teglet där pizzan gräddas och ugnens tak. Skorstenens placering är också avgörande för eldslågornas och rökgasernas rörelser i ugnen.

napolitansk pizza

Pallar man inte att bygga en pizzaugn det första man gör så finns det bakstål eller i värsta fall pizzasten som man kan köpa och lägga i ugnen eller grillen, men det är roligare att gå all in. Att fullständigt nörda ner sig och prova alla sorter av premiummjöl eller åka runt halva stan för att lyckas köpa de rätta tomatkonserverna. Så palla att bygg en pizzaugn det är kul. Instruktion om hur vi byggde vår lovas inom en snar framtid!

Buona sera, pizza mera!

Vi har blivit biodlare
Äppelkaka - den klassiska