Saffransmunkar med mandelfyllning

11 december, 2018
Kategori:
saffransmunkar

Saffransmunkar med mandelfyllning – en magisk tugga av jul.
Små och luftiga med smak av saffran och mandelmassa, så smakar våra favoritmunkar. Perfekta att frysa in – ta fram och tina en stund innan adventsfikat. En fritös gör det enkelt att fritera och man får en jämn temperatur under hela friteringen – och en fritös behöver man ju ändå när man skall trippelfritera pommes frittes, bra sak att ha i gömmorna helt enkelt.

Saffransmunkar med mandelfyllning

Du behöver:

Munkar

  • 2 dl mjölk
  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • 25 g jäst
  • 7 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 ägg
  • frityrolja

Gör såhär

  1. Värm mjölken till 37° C.
  2. Blanda jäst, mjölk och hälften av mjölet.
  3. Låt smeten jäsa i 20 minuter.
  4. Häll i resten av ingredienserna och kör med degkrok i 10-15 minuter tills degen är slät och har stuns.
  5. Lät degen jäsa i 30 minuter.
  6. Dela degen i bitar stora som pingisbollar, rulla och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  7. Fritara munkarna, tre i taget, i 180 grader 2 minuter per sida.
  8. Låt munkarna rinna av och rulla dem därefter i strösocker.

Fyllning

  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 vaniljstång
  • 2 äggulor
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk Maizena
  • 25 g mandelmassa

Gör såhär

  1. Blanda mjölk, grädde och en delad vaniljstång i en kastrull.
  2. Hetta upp blandningen tills den nästan börjar koka, ta bort den från värmen och låt dra i 10 minuter. Skrapa ur vaniljstången.
  3. Vispa äggulor och socker pösigt, vispa sedan i Maizena.
  4. Vispa i gräddblandningen i en tunn stråle.
  5. Häll blandningen i en tjockbottnad kastrull och värm på medelvärme under ständig omrörning.
  6. Häll upp såsen i en bunken när den har tjocknat (80° C).
  7. Låt svalna i kylskåp, gärna över natten.
  8. Riv mandelmassan grovt och blanda med vaniljfyllningen

Montera munkarna

  1. Häll fyllningen i en spritspåse med hårt munstycke.
  2. Gör ett snitt i munkens sida med en vass kniv eller sax.
  3. Tryck in munstycket i sidan av munken och fyll, man får plats med förvåningsvärt mycket fyllning i varje munk.
  4. Servera direkt eller frys in.

Här är en munk utan fyllning, drömlikt god den med. Nu är frysen full och vi börjar bli redo för julfika i dagarna tre. En annan favorit till julfikat som också finns i frysen är våra klassiska saffransbullar med mandelmassa.

Snickra din egen julbock
Bygg en egen julgran