Struvor – frasigt till fest
I Finland äter man struvor till påsk, det gör vi hemma hos oss med. Både till påsk och jul, ibland på sommarn och på hösten. Struvor är så gott att det praktiskt taget alltid passar med ett par stycken att stoppa innanför västen.
Största utmaningen är att få tag på ett struvjärn. Vi hittade vårt på en antikaffär i Smedjebacken för en mindre ansenlig summa. Så vackra formar med både stjärna, blomma och fjäril men framförallt älskar vi asken från lättmetallsfabriken i Vaggeryd, och det bästa är att recept på struvsmet är tryckt direkt på kartongens framsida.
Grundidén med struvor är att man friterar en typ våffelsmet i kokosolja som man sen pudrar med strösocker. Struvor kan antingen ätas direkt som småkakor eller med vispad grädde och hallonsylt -synnerligen gott båda sätten.
Struvor
För 40 frasiga struvor behöver du:
- Struvjärn
- Tjockbottnad kastrull
- Kokosfett eller kokosolja
- 1 ägg
- 1,5 dl mjölk
- 1,5 dl mjölk
- 2 msk socker
- Strösocker att pudra på
- Vispad grädde och hallonsylt till servering
Gör så här:
- Vispa ägget lite lagom fluffigt.
- Vispa i mjölken och sen mjöl och sockret.
- Värm kokosoljan till 180 grader i kastrullen.
- Innan man gör första struvan behöver järnet värmas genom att doppas i oljan.
- Sänk sedan ned järnet i smeten, viktigt att överkanten på järnet inte doppas för då är det nästintill omöjligt att få loss struvan när den är klar.
- Doppa ner järnet i kokosoljan och låt det bubbla tills den är gyllene.
- Peta av struvan med en gaffel och strössla över med strösocker.
- Kör på repeat till dess att du har ett berg att bjuda gästerna på.
Vi är pepp på påsk, utöver struvor blir det både lamm och lax, och tittar solen fram kommer vi inviga nya grillen. Påskriset står på trappan, barnen gjorde det med farmor med färgad fårull, precis som förra året. Det blir nog ett ris till att ha inne så att vi får användning av våra små pappersägg som vi har gjort här också.
Jorå, visst blir det påsk i år också och visst är det en fabulös tradition.
0 kommentarer