Ugnsbakad rabarber – med jordgubbar och rosépeppar
Ugnsbakad rabarber, så underbart gott. Vi älskar försommaren och alla gröna knoppar som sprängs. Rabarbern står och svajar för fullt uppe i jordgubbslandet och då är det bara att köra, vi bakar rabarberpaj, kokar rabarbersaft och framförallt: Ugnsbakad rabarber med jordgubbar, ingefära och rosépeppar.
På lördag är det Sveriges Nationaldag och det ska firas, varför inte med en underbar smörgåstårta. Så sjukt smidigt att kunna förbereda redan dagen innan och himmelsk gott är de ju också.
Ugnsbakad rabarber till dessert
Vi kommer helt klart köra ugnsbakad rabarber till dessert. Vi brukar köra en klassisk smuldegsrabarberpaj också den med jordgubbar och ingefära, det här receptet är lite liknande fast utan paj och ännu lite godare.
Recept – Ugnsbakad rabarber
Du behöver:
- 5-10 rabarberstjälkar
- 1 liter jorgubbar
- 2 cm ingefära
- 1 dl strösocker
- 50 gram smör
- 1 tsk rosépeppar
- Glass till servering
Gör såhär:
- Dra bort det trådiga yttre på rabarbern och skär upp i ca 3 cm bitar.
- Snoppa och klyfta jordgubbarna.
- Skala och riv ingefäran och blanda med strösockret.
- Häll sockerblandningen över jordgubbarna och rabarbern och blanda.
- Lägg blandningen i en ugnsfast form och hyvla över smöret.
- Toppa med krossad rosépeppar.
- Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 15 minuter.
- Serveras varm med glass.
Det har varit en märklig vår. Vacker och grönskande som många andra vårar. Distanserad och orolig som inga andra vårar någonsin varit. Rabarbern svajar som vanligt i trädgårdslandet, ovetandes om omvärldens pandemi. Vi finner ett lugn i att baka och laga mat, sysselsätta händerna och låta tankarna vara i nuet. Just nu grävs det ute i trädgården, en mur tar form och en hortensiarabatt väntar på att få blomma. Kommer smaka gott med ugnsbakad rabarber för både gom och själ.
0 kommentarer