Pillerfikus – så tar du sticklingar

24 maj, 2020
Kategori:
Pillerfikus

Vår pillerfikus har vi haft i snart två år, i höstas tog vi en stickling och tryckte ned i en vas med vatten. Nu har vi två pillerfikusar här hemma och fler kommer det att bli.

Äntligen lite långhelger, och skönt att man inte behöver känna någon stress över att resa bort. Vi har varit hemma och fixa i trädgården. Trädgården på framsidan har fått stå tillbaka för trädgården på husets baksida som vi fixat med de senaste sex åren. Gammal betong, jord och sten körs till återvinning och fina kantstenar i bohusgranit körs hem, tungt för rygg och axlar men bra blir det.

Lite fix med blommorna inne blir det också. Vi älskar att ta skott av olika växter, en del fungerar det med och andra inte. Efter succén med att ta skott från vår fiolfikus känner vi att självkänslan är på topp och fingrarna är grönare än någonsin.

Pillerfikus – så tar du skott

Börja med att hitta en stor pillerfikus att ta en kvist ifrån, vi passade på att klippa av understa grenen av vår pillerfikus när vi planterade om den. Rensa bort de nedersta bladen på kvisten och stoppa ned den i en liten vas.

Pillerfikus

Det tar någon månad innan det bildas små vita prickar på den delen av kvisten som är under vatten. Viktigt att byta vatten i vasen så där varannan vecka. De vita prickarna blir rötter när man planterat kvisten.

Pillerfikus

Vi glädjs åt våra pillerfikusar, visst växer de förjävla långsamt, men det är ju lite det som är charmen. Lugnt att vi tar en ny stickling när vi planterar om den stora nästa gång. Nu har vi 20 stycken Dahliakvistar som står i vaser för att få rötter. Det blir mycket Dahlior i år.

Pillerfikus

Ugnsbakad rabarber - med jordgubbar och rosépeppar
Dalgona - krämig iskaffe