Dalgona – krämig iskaffe

3 maj, 2020
Kategori:
Dalgona

Dalgona – krämigt iskaffe från Korea. Vi älskar kaffe, bryggkaffe, kokkaffe, espresso och under sommar månaderna iskaffe – vår senaste upptäck när det gäller iskaffe är dalgona, så kall och så krämig.

För oss är få saker lika förknippade med semester som iskaffe. Vi börjar massproducera is redan i april för att kunna sitta och sippa på en kall och söt iskaffe i syrénbersån hela sommaren. Vi brukar köra den här varianten med kondenserad mjölk och pulverkaffe som vi drack första gången i vår ungdom när vi backpackande i Asien. Men vi skulle aldrig backa på en grekisk frappé eller en italiens affogato.

Den här varianten sägs ha sitt ursprung från Korea, vad vet vi, vi har inte varit där. Men vi har druckit den och den är helt klart diktatoriskt god.

Dalgona

Konceptet med Dalgona är att man vispar lika delar uppkokat vatten, socker och pulverkaffe till ett marängliknande fluff. Fluffet använder man till att toppa ett glas med isbitar och mjölk. Sen är det bara att trycka ned ett sugrör och röra och suga för att få till en perfekt mix för rätt konsistens och smak

Dalgona krämigt iskaffe – recept

Du behöver, till två stora glas

  • 4 msk snabbkaffe/pulverkaffe
  • 4 msk kokhett vatten
  • 4 msk socker
  • 4 dl mjölk, vi kör havremjölk men ta den du känner dig trygg med.
  • massa is

Gör så här

  1. Blanda kaffepulver, socker och det kokta vattnet.
  2. Vispa med elvisp tills det blir hårt skum, typ 3-5minuter.
  3. Fyll halva glaset med is och fyll på med mjölken.
  4. Toppa med kaffefluffet, stoppa ner ett sugrör och rör runt några varv.

Dalgona

Våren smällde till med besked nu i helgen och förutom att dricka iskaffe så har vi hunnit med att vårstäda i trädgården. Vi har flera roliga projekt på gång som en ny kryddträdgård, en hortensiarabatt och en sagolikt massa Dahlior som står i farstun och väntar på varmare väder.

 

Pillerfikus - så tar du sticklingar
Efterrättspizza med Nutella