Tovade tomtar till jul

7 december, 2020
Kategori:
Tovade tomtar

Tovade tomtar till jul är vår nya favorit i år. Så små och söta, lite Bauerska och dessutom hemmagjorda.

Vi har en ny hobby här hemma, torrtovning. Hela familjen sitter samlade på kvällarna och i en koncentrerad extas kör vi in torrtovningsnålen i ullen framför oss. Långsamt växer det en hög med alster, en hope tomtar, en hatt och några pandor. Hur blev det så här och hur gör man?

Tovade tomtar

Tomtarna kom först, barnens farmor hade med sig sitt torrtovningskitt och lärde barnen att tova tomtar. Barnen visade stolt oss föräldrar hur man gör och sen var vi fast. Klart att vi ville ha ett eget kitt. 450 pix fick vi några stora ullbollar i olika naturnära färger och 5 torrtovningsnålar.

Man behöver tre saker för att torrtova: tovningsnål, ull och en skumgummimadrass. Skumgummimadrassen använder man som en nåldyna och underlag.

Så gör man tovade tomtar:

Börja med hatten, forma ullen till en triangel och kör nålen igenom ullen, upp och ned som en maskin. Efter ett par hundra stick så börjar ullen att filta sig. Forma luvan så att den blir rund. För att behålla luvan ihålig lägger vi in en liten pappersbit och tovar runt den. Det är häftigt att ullen är så flexibel, nästan som lera. Man drar lite när något ska bli längre och sticker lite extra med nålen om man tycker ullen är för tjock någonstans.

När hatten är klar är det dags för kropp och näsa. Till skillnad från mössan som är ihålig så ska både kroppen och näsan vara solida. Här börjar man med att trycka ihop all ull till en boll. Efter några nålstick från olika håll håller bollen ihop. Nu är det bara att sticka tills bollarna är lagom hårda och runda, en liten rund och en stor och konformad.

Tovade tomtar

Dags att montera näsa och skägg. Vi har lyxen med en faster som har egna får som vi fått lammlockar från. Perfekt till skägg.

Tovade tomtar

Smått magiskt att se skapelserna växa fram, och att som en trollkarl kunna vifta med sin magiska nål.

Tovade tomtar

Till slut så står den där framför en, en liten vätte som luktar jul och får. Och vi tovar på, fler juliga saker är på gång både tovade och annat. Vi har satt glögg och börjat med pepparkakshus, saffransbullar är bakade efter vårt favoritrecept som du hittar här. Nu känns det att julen är nära.

Tovade tomtar

Hemgjord glögg - bästa receptet
Sugar Skull - Pyssel till helgen