Sugar Skull – Pyssel till helgen

25 oktober, 2020
Kategori:
Sugar skull

Gör en egen sugar skull till helgen, roligt att baka och i särklass det snyggaste pysslet. Snart är det dias de muertos, de dödas dag, vi gör sugar skulls och firar livet med en liten mexikansk fest här hemma.

Hösten har kommit som en blöt örfil, inte nog med att det regnar horisontellt varje gång man beger sig ut i höstrusket, dessutom behöver vi gå över till vintertid. Tur att det finns ljusglimtar som boeuf bourguignon och kantarelltoast. En annan ljuspunkt är ju alla helgons dag, så vackert att promenera på kyrkogården med tusen och tusen tända ljus och tänka på nära och kära som inte längre finns med oss fysiskt. Vill man dessutom göra helgen lite festligare kan man köra på den mexikanska varianten dias de muerta på kvällen, mat med chili, mexikansk musik och såklart hemmagjorda sugar skulls.

Sugar skull

Sugar skull, Calaveras, är döskallar i socker som man spritsar med glasyr i piffiga färger enligt devisen ju mer desto bättre. Själva kraniet görs av strösocker och äggvita som pressas i formar. 5 dl socker per äggvita är lagom, sockerblandningen ska röras till den känns som sandlådesand, pressa ned  hårt i formarna så att allt fylls och stjälpas upp på en skärbräda för att torka. Efter 3 dagar brukar ovansidan vara torr och hård, då kan det vara bra att vända lite försiktigt på dem så att även undersidan blir hård. Skallarna är spröda fram till dess att de är helt torra.

När kranierna har torkat och är hårda är det dags för glasyr – Äggvita, florsocker och mycket karamellfärg.

Sugar skull

För att vara ärliga så är våra kunskapar om Dias de muertos minst sagt grunda, det mesta har vi lärt oss från Disneys film Coco som, hur vacker den än är, kanske inte är den mest genuina beskrivningen av denna fantastiska mexikanska tradition. Men just kring Sugar skull har vi gjort en del research, huvudena förses, efter att de smyckats med kristyr, med en namnlapp på en död släkting och placeras på altaret. Klart att man bygger ett litet altare om det är dias de muertas. Det kanske bör förtydligas att Sugar skulls enbart är för dekoration, alltså inget som man ska äta, om någon nu skulle få för sig detta.

Fint ändå att kunna samlas med familj och vänner, tänka lite på de som inte finns med oss och samtidigt glädjas lite extra över livet och varandra.

Sugar skull

Förra året blev det Fish Baja taco till middag, i år håller vi oss nog inom det friterade men kanske lite mer små plock som friterad halloumi, blomkål och bläkfisk. En och annan marguerita kan det nog bli, är det fiesta så är det!

Tovade tomtar till jul
Barnrum - gammalt och nytt