Hemgjord glögg – bästa receptet

9 december, 2020
Kategori:
Hemgjord glögg

Hemgjord glögg hör julen till, här är det bästa receptet på den godaste glöggen. Stark, len och fyllig. Väl balanserad mellan stinget från ingefära och kanel, de mjuka smakerna av katrinplommon och kardemummakärnor.

Vi älskar glögg lika mycket som julen, men inte vilken glögg som helst. Årets glögg från Blossa blev en besvikelse. Lika traditionsenligt som att man sitter och gnäller över melodifestivalen sitter vi nu och klagar på årets glögg. Nä glögg ska vara klassisk, bäst är Blossa silver och guld med rom eller whiskey och en procenthalt på över 20%. Fast bäst blir det såklart om man gör sin egen.

hemgjord glögg

Hemgjord glögg

Du behöver

  • 3 liter rött vin
  • 5 dl renat
  • 40 g kanelstång (typ 30 små)
  • 10 g kryddnejlikor
  • 1 knöl ingefära, stor som en näve
  • 10 g kardemummakärnor
  • 3 st pomeransskal
  • 15 katrinplommon
  • 9 dl socker

Gör såhär

  1. Blanda sprit och kryddor i en burk och låt stå i 2 dygn.
  2. Häll upp i en stor kastrull och häll på socker och vin.
  3. Värm blandningen under omrörning så att sockret smälter.
  4. Dra av från värmen och låt stå i 10 minuter.
  5. Sila och buteljera i väl rengjorda flaskor.

hemgjord glögg

Exakt som den legendariska TV-kocken Floyd känner jag mig när jag står i ett underbart rörigt kök med tomglas överallt, ett glas rödvin i ena handen och en kastrull i den andra.

Vi har fått receptet från vår gamla granne Robban som påstår att det är från en piga som jobbade på gården Bockrödsle en bit utanför Gamleby back in the days. Hur som helst ett hejdundrandes recept. För att glöggen ska bli någorlunda prisvärd brukar vi köpa storpack kryddor på någon stormarknad, köpa en BIB rödvin och såklart hemkört till att lägga in kryddorna med. Men det där gör man ju så klart som man vill med.

Gör en egen mistel till jul
Tovade tomtar till jul