Flädersaft med mynta – sött, friskt och läskande!

25 juni, 2018
Kategori:
flädersaft med mynta

Flädersaft med mynta – sött, friskt och läskande!

Sommarens tillverkning av flädersaft har börjat, i år med en ny smaksättning – lime och mynta. Så himla gott, en blandning av svensk sommar och läskande mojitos från Karibien.

flädersaft med mynta

Flädersaft med mynta

Recept 5 liter saft
50 blomklasar fläderblommor
2 st citroner
2 st lime
5 kvistar mynta
90 g citronsyra
3 kg socker
4 l vatten

Gör såhär

  1. Skär citron och lime i skivor.
  2. Lägg blomklasar, citron- och limeskivor, mynta och citronsyra om vartannat i en stor bunke eller kastrull.
  3. Koka upp vattnet och häll i socker så att det löses.
  4. Häll det kokande sockervattnet över blommor, citron, lime och mynta. Låt svalna.
  5. Låt stå i kylskåp 3 dygn.
  6. Sila saften, gärna genom en handduk för att slippa små bladlöss.
  7. Häll upp på flaskor.

Saften bör förvaras kallt i kylskåp eller frysas. Om man vill ha en saft med längre hållbarhetstid bör man pastörisera saften och sedan hälla upp den på flaskor. Då håller den sig länge i skafferiet.

flädersaft

 

Äventyr på Gotland
Marängtårta med jordgubbar