Hemgjord mozzarella – så gör du

27 september, 2018
Kategori:
hemgjord mozzarella

Hemgjord mozzarella är ett måste om du vill utöva magin som gör mjölk till ost, enkelt att göra och framför allt en sån sjukt skön känsla att bara ”äsch, det här är bara en mozzarellan som jag slängde ihop i eftermiddags”. Dessutom är det fantastiskt gott med hemgjord mozzarella, på pizzan, i salladen eller på smörgåsen. Detta recept är en shortcut, är man riktigt genuin använder man syrningskultur istället för citronsyra men då tar det några dagar innan man kan ysta.

Vissa saker är svårare att få tag på än andra, närproducerad mozzarella är en sån sak. Både Öja gård och Ängholmens gårdsmejeri gör riktigt bra buffelmozzarella, men det är tyvärr inte alltid man hittar dessa ostar i den lokala matbutiken. Då är det tur att man kan svänga ihop sin egna mozzarella på mindre än en timme, följ instruktionen nedan så kan du göra egen hemgjord mozzarella på ett kick.

Hemgjord mozzarella

Du behöver:

 • 3 liter mjölk med naturlig fetthalt
 • 1 tsk citronsyra
 • 2 tsk ostlöpe
 • 1 tsk salt
 • Termometer
 • Rena diskhandskar
 • Bunkar, kastruller och diverse köksverktyg

Gör så här:

 1. Värm försiktigt mjölken till 12 grader, blanda ut citronsyran i lite vatten och rör ned i mjölken.
 2. Fortsätt att värma mjölken försiktigt till 32 grader, blanda i ostlöpe och rör om, värm till 37 grader.
 3. Nu börjar osten ysta sig, låt kastrullen stå i 5 minuter och skär därefter ostmassan i fyrkanter.
 4. Häll över ostmassan i ett durkslag och låt vasslen rinna av, forma till en boll och salta.
 5. Värm några liter vatten till 80-grader och häll över i en skål. Sätt på dig diskhandskar och lägg ned ostmassan i det heta vattnet. Lyft upp osten och knåda ur den sista vasslen och töj ut osten till långa trådar.
 6. Dela osten i två delar och rulla till runda bollar. Låt ostarna svalna innan du har dem på pizzan eller gör en underbar Caprese-sallad.
 7. Ostarna är som godast när de är precis nygjorda, går att spara i saltlag men smakmässigt är det bäst att äta dem direkt.

hemgjord mozzarella

Två stora fina ostar ger detta recept. Dessa två kommer hamna på lördagens pizza som grillas i vår hembyggda pizzaug. Mer om den kan du läsa här: Bygg en egen pizzaugn

Hembakade kanelbullar
Honung - den första skörden