Nässelsoppa – vårigt värre

7 april, 2020
Kategori:
Nässelsoppa

Ett säkert tecken på att våren är i antågande är när nässlorna börjar sticka upp ur jorden. Nyttigt, gott och fantastiskt som förrätt till påskmiddagen.

Det finns en del maträtter som man kan äta året runt och andra maträtter som man kan äta året runt men som smakar bäst en viss årstid, typ skärgårdssill. Nässlor kan man bara äta på våren, säkert därför det är så himelskt gott just då. Astrid som är påskledig plockade tillsammans med en kompis en liter nässlor och svängde ihop den här fantastiska soppan. Om du starkt ogillar nässelsoppa kan du pröva det här receptet på nässelpesto.

Nässelsoppa

Nässelsoppa

Du behöver

 • 1 liter spröda nässelblad
 • 1 msk smör
 • 1 mska mjöl
 • 0,5 gullök
 • 0,75 liter grönsaksbuljong
 • 0,25 liter grädde
 • 2 ägg

Gör så här

 1. Rensa nässlorna så det bara är mjälla blad kvar, koka dem i 5 minuter i vatten. Häll bort vattnet och hacka de urpressade nässelbladen fint.
 2. Koka äggen så att gulan blir sådär perfekt krämig.
 3. Hacka gul lök och bryn i smör, häll i de hackade och förvällda nässlorna och pudra över mjölet.
 4. Häll över grönsaksbuljongen och rör som en tok så att det inte blir några klumpar.
 5.  Fyll på grädden och krydda med lite peppar.
 6. Skala äggen och dela i halvor.
 7. Häll upp soppan i skålar och garnera med en ägghalva och lite gräslök.

Nässelsoppa

Vi preppar för påsk här hemma, lite speciellt blir det ju när några släktingar får stanna hemma och allt är som det är. Men påskharen har lovat att han inte är i någon karantän inte. Och så blir det påskpizza, vi har sen tidigare tradition med midsommarpizza och juldagspizza, så såklart att det måste bli påskpizza också. Fast vi hoppar sill på pizzan och provar istället en twist med gravad lax och mayonäs. Öl behöver vi inte ens bunkra, vi har 42 liter hemmabryggt som precis har blivit dryckesfärdigt.

Nu ska vi ut och bygga påskharebon!

Efterrättspizza med Nutella
Pizza Bianco