Ölbryggning

5 juni, 2017
Kategori:

Förfriskningar till sommarens bravader!

För tre år sedan beställde jag mitt första ölbryggnings-kit och tillsammans med två vänner och en hund körde vi igång och bryggde vår först batch. Vi blandade ihop spray-malt med vatten och kokade tillsammans med humle, det kändes orimligt att något så enkelt verkligen skulle ge en drickbar öl. Den blev bättre än drickbar, den blev riktigt jädrans god. Det blev för bra för att inte fortsätta att brygga egen öl. Jag kör inte längre spraymalt utan riktig malt. Humle-, malt- och jästsorter varieras, men min standardbryggning är fortfarande den klassiska hembryggningsfavoriten Indian Pale Ale, IPA.

Igår var det dags att säkra upp semestern och nu står det 22 liter i garderoben och bubblar.

Mäskning, efter att malten mäskats sköljs det sista sockret ut ur kornet
Lakning, efter att malten mäskats sköljs det sista sockret ut ur kornet

 

Tanken var att få en bernstensfärgad humledoftande IPA, men när jag började plocka fram ingridienserna fanns det varken Amber- eller Christalmalt hemma, det blev pilsnermalt för hela slanten. Humle fanns det iallafall, Hersbrucker som bitterhumle och Citra som aromhumle, Hersbruckern fick koka med i vörtkoket, 35 g i kvarten i en timme. 50 gram av Citran åkte ned när det var dags att börja med kylningen. 50 gram till får gå med i jäsningen som torrhumling. Nu får den  stå och bubbla i två veckor innan det är dags för buteljering.

För att slippa bakterier i ölen är det viktigt att kyla vörten fort.
För att slippa bakterier i ölen är det viktigt att kyla vörten fort.

Fram till dess ska det ritas etiketter. Att rita etiketter är nästan lika kul som att brygga öl och ett effektivt sätt att få resterande delar av familjer att aktivera sig i ölbryggandet. Etiketterna till denna laddning skall i alla fall dofta minst lika mycket sommar som ölen doftar humle. Nedan några gamla favoritetiketter som familjen har ritat:

bryggd04
Dotterns bidrag i Fantasy-stil: Arwens Arse.
bryggd06
Sandra fick ansvara för förra årets sommaröl.
bryggd03
En av mina alster, Holy smoke Stallone med bokrökt malt.
bryggd04
Två tidiga etiketter i svart-vitt.

På tisdag skall vi fira kungen, hatten av för Elvis.

Svalkande vattenmelonshake
Bullar i ugnen