Svenskodlad humle i Kalvsved

11 augusti, 2017
Kategori:

Vi älskar landet, närproducerat och öl som osar av humle. Klart man blir glad när man upptäcker att det finns ett ungt par i Ydre som har startat en humleodling. Vi blev så glada att vi åkte dit och hälsade på när vi ändå var i närheten.

humle03

Elina och Tobias är de som huserar gården i Kalvsved sedan tre år tillbaka, två hemvändare som efter några år i Stockholm köpt en gård, skaffat ett tjog Hereford-kor och ett tunnland humle. Elina och en liten knodd på några veckor tar emot och visar oss runt bland hästar, hönor och humlestörar.

humle01

Humleodlingen är forfarande i en tillväxtfas så i år blir det ingen jätte skörd, men lyckan var enorm när vi fick köpa flera paket av fjolårets skörd. Vi fick med oss två sorter – Chinook, en kryddig, bitter och aromatisk humle samt – Mount Hood som är betydligt mildare och blommigare.

humle04
Humlekottarna doftar ljuvligt.

Nånstans är det ju optimalt, som hemmabryggare kan man bli självförsörjande på öl, som hemmaodlare kan man dessutom bli självförsörjande på humle! Så vi slog till på en planta att plantera hemma i köksträdgården, en Chinook som med lite tur kan ge strax under ett kilo humle om två till tre år.

humle10
Elina har gjort ett urval av gårdens humlesticklingar.

Våra vänner som var med och har en stuga i krokarna är lite mer storskaliga och slog till med fyra plantor som planteras i deras nyanlagda humlegård.

humle08
Våra vänners humlegård tar form.

Vi blir både fascinerade och inspirerade av Elina som entusiastiskt berättar om humlens historia och hennes och Tobias framtida planer. Förutom att sälja humle till bryggerier vill de även få folk att lägga humleskott på talriken, något som på kontinenten betraktas som en av vårens delikatesser. Men helt utan svårigheter är det inte, maskiner för skörd och torkning finns inte i Odal-butiken och amerikansk humle som de valt att odla är ett oprövat kort i Sverige. Men det känns som att Kalvsved och Ydre har vind i seglet, förutom tips på närbelägna Kalvefalls gårdskrog fick vi även tips på ett lokalt bryggeri – Nääs gårdsbryggeri. Det fick bli en sväng förbi det lokala systembolaget på vägen tillbaka till stugan.

humle07

Jackpot på systembolaget, det visade sig finnas 7 sorters, varav fyra blev utvalda till kvällens öl-provning. Nääs Ipa, Nääs apa, eko weizen och Skogsröjet. Skogsröjet, en pale ale framtaget för festivalen med samma namn, är både lättdrucket och smakrikt. Nääs ipa har en mörk och lite bränd ton med en fantastisk humlearom. Nääs apa smakar så som man hoppas att en apa ska smaka men som de sällan smakar. Weizen är torr, syrlig och härligt stram.

humle05
Nääs gårdsbryggeri finns i Systembolagets beställningssortiment så det blir snart ett återseende. Kalvsved hoppas vi få se betydligt mer av i framtiden, och en bit av Kalvsved kommer alltid finnas i vår trädgård i form av en stor humle.

humle09
Gårdens nordsvensk får en sista klapp innan hemfärd.

 

Morotskaka - den godaste!
Roadtrip mot Småland