Syltade kottar

12 juni, 2021
Kategori:
Kottsirap

Syltade kottar, gott i drinkar, på glassen eller bara som godis.

Förra veckans skogsbesök resulterade inte bara i granskott som vi har gjort gransnaps på utan även i en liten påse små gröna tallkottar. Tallkottar har man ju älskat sedan barnsben utan att veta riktigt varför. Eller att de är sköna att kasta är ju uppenbart, men att de går att äta och dessutom är svingoda hade vi ingen aning om.

TallkottarVi hörde talas om syltade kottar och kottsirap för första gången förra året. Dessvärre var kottarna övermogna när vi väl kom ut i skogen då. Sen dess har vi väntat och nu finns det i alla fall överallt där ute, små gröna kottar redo att plockas. Precis som med granskott måste man ha fastighetsägarens tillstånd för att plocka. Skördetid för tallkottar i stockholmstrakten kan vi alltså bestämma är slutet av maj/början av juni så nu vet vi det till nästa år.

Kottsirap

Syltade kottar

Du behöver

  • 300 g gröna små tallkottar
  • 4 dl socker
  • 4 dl vatten
  • oöm kastrull
  • glasburk

Gör så här

  1. Rensa kottarna och lägg dem i en kastrull.
  2. Fyll på med vatten så att kottarna täcks. Koka upp, häll av och ställ åt sidan.
  3. Koka upp sockerlagen och lägg i kottarna.
  4. Sjud blandningen i 4-6 timmar beroende på hur stora kottarna är, fyll på med vatten och skumma vid behov.
  5. Häll upp på burk när kottarna är mjuka och såsen är som lös sirap i konsistensen.

Kottsirap

Tydligen är syltade kottar stort i Ryssland, tycker man att det verkar omständigt att göra allt själv kan man köpa det på nätet direkt från Ryssland för 300 rubel, ett formidabelt kap om ni frågar oss. På den hemsidan där den saluförs påstås det att det kan användas som hostmedicin. Enligt en annan hemsida vi varit inne och läst på så är det viktigt att man inte har njursvikt eller är gravid om man ska äta syltade kottar för då kan det vara farligt. Vad vet vi, men gott är det, som att äta en bit av skogen. Smakar citrus, melass och terpentin, sött och kanske lite som en campingsemester. Konsistensen bjuder på tuggmotstånd men kottarna är mjuka och lena i mitten.

Kottsirap

Hittills har vi bara ätit kottarna direkt utan några tillbehör. Vi tror att det kommer bli en hitt både som smaksättare i drinkar och som sås till efterrätter, förslag på bästa receptet med syltade tallkottar mottages i övrigt tacksamt. I övrigt ber vi att få återkomma med recept och vad man ska äta till tallkottsmarmeladen.

En båt istället för blommor
Gransnaps - snapsen som nästan alla tycker om