Gransnaps – snapsen som nästan alla tycker om

3 juni, 2021
Kategori:
Gransnaps

Dags att skörda vårens grödor, vi har tagit på oss friluftskostymen och gått ut i skogen där vi plockat granskott och tallkottar. Tallkottarna kommer vi koka sirap på och granskotten ska bli gransnaps. Gransnaps är en smaksensation och borde enligt oss vara lika självklar som Aquavit vid högtidliga tillfällen. Gransnaps

Eller egentligen var det kanske inte riktigt skogen vi var ute i utan bara dungen ovanför lekplatsen, där finns det välsignat mycket av både gran och tall. Och tur var väl kanske det, för när man plockar levande grenar och kottar så är det viktigt att man har markägarens tillstånd. Klart vi hade stämt av detta med parkförvaltningen. Hur som helst en fantastisk känsla att knata runt bland stockar och stenar i ett par funktionsbyxor från Helly Hansen med en hund som frenetiskt drar åt alla olika håll. Samma dofter och ljud som när man var liten, lite som en tidsresa.Gransnaps

Men nu till det roliga, snapsen. Vi gillar ju snaps, både att dricka och att göra. Att få blanda smaker, minnen och känslor på flaska till högtider som jul, påsk och midsommar. Eller bara till fredagslunchens husmans, det är stort. Klassiker som Besk och Akvavit kan varieras med mer feminina varianter med citron, rabarber och fläder. Men vår absoluta favorit är ändå gransnapsen. Vi blandar nästan all snaps på dubbeldestillerad sprit med en styrka på 38%. Har man för hög alkoholhalt finns det risk att snapsen blir oljig. I övrigt så är det inte så mycket konstigheter utan det är bara att köra:

Gransnaps

Gransnaps

Du behöver

  • Nyplockade granskott
  • Sprit 38%
  • Burk
  • Flaska

Gör så här

  1. Fyll granskotten i en burk och fyll på med spriten så att det täcker.
  2. Låt blandningen stå i ett fönster i 2-3 dygn.
  3. Sila av och häll upp på flaska.
  4. Blanda granskottsspriten med okryddad sprit efter smak och tycke, om man vill kan man ha i lite citronzest för extra fräschör.

För en god snaps behövs såklart bra råvaror. Granskotten får gärna vara lite förväxta, då drar smaken lite mer åt terpentinhållet. Har man inte tillgång till hemkört så har systembolaget brännvin Special som har en neutral smak och lagom alkoholhalt.

Isterband med snaps

Tänk er en gransnapps till några knaperstekta isterband med dillstuvad potatis och grovkornig senap. Det är nästan så att man blir lite tårögd.

Syltade kottar
Syrensocker - enkelt att göra själv