Varm äppelmust

10 november, 2019
Kategori:

Varm äppelmust – värmande i vinter med kanel, vanilj och ingefära.

Novembermörkret är här med full kraft. Idag singlade de första flingorna av snö ned utanför vårt fönster. Golven är kalla och brasan varm. En favorit under vintern är att dricka varm äppelmust, kryddad med kanel, vanilj och ingefära.

Våra äppelträd riktigt bågnande av frukt i år igen. Det var så mycket äpplen att vi inte pallade musta med vår lilla mustpress. Istället for vi iväg ut till Värmdö och en grinig dansk med fabulösa smörrebröd. Totalt åkte vi hem med femtiofem liter nypressad must, hälften pastöriserat på bag in box och andra halvan i damejean som ska förädlas till alkoholhaltig dryck. Vi förvarar musten i källaren, så himla gott och lyxigt att plocka fram egen must under vinterhalvåret. Som ett alternativ till glögg är denna varma dryck en fantastisk drink till vintern.

Varm äppelmust

Du behöver:

  • Äppelmust
  • Kanelstång
  • Ingefära
  • Vaniljpulver
  • Vid behov en skvätt calvados.

Gör såhär:

Värm äppelmust i en kastrull tillsammans med kanelstång, lite skivad ingefära samt en knivsudd vaniljpulver. För den som vill spetsa musten ytterligare går det fint att tillsätta en skvätt calvados.

varm äppelmust

Frostade kanter på glaset är fint och gott. Ser ut som små iskristaller vilket passar utmärkt till en vintrig drink. Pressa lite citron på en tallrik, doppa glasets kanter först i citronsaft och sen i strösocker.

Så gott tycker Ingrid. Barnens favorit och vår likaså. 

Ingredienserna. Äppelmust, kanelstång, ingefära och lite vaniljpulver. Enklare kan det knappast bli. 

Servera på fin bricka med läderhandtag. Enkel beskrivning på bästa brickan kommer här, håll till godo – Snickra egen bricka i trä och läder

Wet hop beer - öl på egen humle
Egenodlad humle - godaste ölen