Egenodlad humle – godaste ölen

5 november, 2019
Kategori:

Egenodlad humle – närodlad eller nördodlad är ännu något oklart, men gott blir det förhoppningsvis till den hemmabryggda ölen.

Det som är kul med att brygga egen öl, utöver att den blir så god, är att det är lite pyssel. Alltså det är lite omständigt – man behöver rätt utrustning, recept och ingredienser. I teorin är det bara fyra ingredienser i öl – malt, humle, jäst och vatten. Fast det är ju skillnad på malt och malt, för att inte tala om hur utbudet av humle ser ut, en uppsjö amerikanska humle som Amarillo, Cittra och Chinook har kompletterats med fruktiga humlesorter från Australien, Nya Zeeland och Japan. Såklart en och annan svenskodlad humle också. Vi vill inte vara sämre än att hålla oss med en egenodlad humle hemma i trädgården.

Vi beställde en laddning förra sommaren från en säljare på Ekerö, där det finns lite olika sorter att välja på. Vi köpte en Chinook som är en amerikansk humle med mycket fruktiga aromer, två centraleuropeiska (Hersbrucker och Magnum) Hersbruker är den mest odlade humlen i hela Tyskland (och där odlas det en del humle) och Magnum är en personlig favorit för pilsner. Såklart en svensk kulturarvsplanta också, Korsta Swe 25 som man har hittat i en humlegård utanför Sundsvall. Några dagar senare damp det ned ett paket i brevlådan med de små humlevännerna.

I år var första året som det blev några humlekottar, det tar tre år innan plantan har hunnit etablera sig. Totalt kunde vi skörda 200 gram, en fullstor planta ska kunna ge 2 kilogram så vi har en viss tillväxtpotential att se fram emot. Lite sena var vi vilket innebar att Korstaplantan hade hunnit blomma över, synd då den ska smaka både tropiska frukter, citrus, grönt gräs och grape.

Övriga plantor gick det i alla fall att skörda från, helt underbar känsla att glida runt i höstsolen och omslutas av den fantastisk humlearomen och känna hur fingrarna blev feta av all humleolja.

Av de 200 grammen blir det såklart öl, man brukar säga att torrvikten motsvara ungefär en femtedel, så jättemycket öl på egen humle blir det inte i år men en 2-3 liter hyfsat välhumlad IPA första året känns helt okej. Vi återkommer om detta.

Varm äppelmust
Anslagstavla - Snickra din egen