Fyllda tomater i veguari

20 januari, 2020
Kategori:
Fyllda tomater

Som inbiten köttätare är det en upplevelse i många dimensioner att äta vegetariskt i en månad. Planering och en samling riktigt bra vegorecept har varit helt avgörande för oss.

Att vara vegetarian i januari, Veguari som det kallas, tycker vi är helt genialt. Vi får alltid lite skink-koma till mellandagarna som vi brukar försöka skjuta ut med oxfilétornedoer, råbiff och räkcoctails på nyårsafton. Så för att detoxa oss lite samtidigt som vi vitaminladdar inför vabruari kör vi för tredje året i rad en vegetarisk januari.

Och det blir lättare och lättare att vara vegetarian, dels för att det blir mer och mer fokus på klimat och hållbarhet både här och där och dels för att vi börjat få en rätt bra receptsamling med sjukt goda vegetariska vardagsmåltider. Ett av de senaste i samlingen kommer från kokboken Little Green Kitchen och är just dessa fyllda tomater:

Fyllda tomater

Fyllda tomater

Du behöver:

  • 2,5 dl rött ris
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 tsk havsalt
  • 12 stora tomater
  • 300 g fetaost
  • 0,5 burk svarta bönor
  • 75 g russin
  • 2 tsk kanel
  • Olivolja

Tzaziki

  • Grekisk youghurt (10%)
  • Riven gurka, avrunnen
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • Salt

Såhär gör du fyllda tomter:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär av små lock av tomaterna.
  3. Gröp ur tomaterna och släng bort det allra hårdaste, spara resten.
  4. Koka riset tillsammans med buljong, salt och tomatköttet.
  5. Blanda det färdiga riset med fetaost, bönor, russin och kanel.
  6. Fyll tomaterna med blandningen.
  7. Lägg på locket och pensla med olivolja.
  8. Baka i ugnen i ca 20 min i en smord ugnssäker form.
  9. Blanda ihop tzasikin.

Om det blir fyllning över går den utmärkt att frysa, perfekt när man har lite bråttom att fixa middag.

Fyllda Tomater

Klart det finns dagar när man är lite sugen på en köttbit eller en fräsch fisksoppa, men ännu fler dagar när man är ännu mer sugen på vegetariskt. Några av våra storfavoriter utöver tomaterna är pankofriterad shitake-burgare, Buffalo-blomkåls-wings och Svartabönor-taco. Det känns som att det blir en del vego 2020.

Litet barnrum - världens minsta och mysigaste
Vi renoverar övervåningen