Vi renoverar övervåningen

14 januari, 2020

Nytt år och nya möjligheter – kan år 2020 bli året då vi får en färdigrenoverad övervåning? Vi är i alla fall på god väg. Två sovrum ska bli tre och ett nytt badrum ska byggas som kommer bli husets nya favoritplats.

Det tar ju lite på resurserna att renovera, såväl de ekonomiska som de fysiska och emotionella. Speciellt om man försöker göra det mesta själv. Vi har kört på när vi har haft pengar och hittils har alltid pengarna tagit slut innan vi har tagit slut. Nu är det i alla fall dags för övervåningen. Övervåningens planlösning är nära nog som när huset byggdes i slutet av 20-talet, endast toaletten har fått en utbyggnad på 40-talet då huset även fick badmöjlighet.

Barnen har tidigare delat på det stora rummet och Sandra och jag har sovit i det som var tänkt till kök i de ursprungliga ritningarna. Huset är ju ursprungligen planerat som ett tvåfamiljshus med lägenhet på övervåningen. Planlösningen har inte varit helt optimal så vi har lagt till tre saker på vår åtgärdslista när vi renoverar övervåningen.

  1. Barnen ska få var sitt rum.
  2. Vuxenrummet ska ha dörr och inte vara ett genomgångsrum.
  3. Badrummet ska bli större, snyggare och framförallt bli mer funktionellt.

Klart är det i alla fall att vi behöver ändra planlösningen och vi börjar med det viktigaste, att bygga barnens rum. Vi kom fram till att det bästa blir om vi gör om köket och halva badrummet till två barnrum, 6 kvadrat vardera blir de, smått men väldigt mysigt.

Den spruckna plastmattan runt golvbrunnen gjorde att badrummet var överst på prioriteringslistan när vi flyttade in. Så nu när vi äntligen rev ut den sex år senare kan vi konstatera att den blev kraftigt nedprioriterad, att plastmattor verkar kunna lagas med silicon och att vi inte har fått några vattenskador.

Plastmatta och golv borttaget i det gamla badrummet som ska bli ett rum till Astrid. En av de kämpigaste momenten är att ta bort all torv-isolering, det finns liksom inget som är smutsigare eller sätter sig precis överallt, i huset och på kroppen. Ganska skönt att få börja isolera med linullsisolering. Vägg, tak och golv isoleras, isoleringsskivorna luktar underbart och man behöver inte ens ha handskar när man jobbar med det. Naturmaterial är ju väldigt fantastiska på det viset.

Att använda befintliga dörrar, lister och foder är ju ganska självklart, det blir ju bara så mysigt och inbonat redan från start. Sen blir det ju lite mer jobb när man inser att dörren är felhängd och att man måste byta både gångjärn och låsvred.

Vi brukar göra skisser direkt i de rum vi vill renovera med maskeringstejp på golvet, då blir det lätt att få en känsla för hur stort ett rum blir och vilka proportioner man får. Vi blir alltid lika förundrad när väggarna kommer upp och ett helt nytt rum plötsligt ploppat upp. När väggar och golv är klara kommer det roliga, eller först är det en massa spackel, men sen kommer det roliga med målning och tapeter, möbler kuddar och sängar.

Så stay tuned, snart kommer det färdiga resultatet av Astrids rum och sen ett till. Och väntar man tillräckligt länge kommer det nog lite om ett badrum också.

Fyllda tomater i veguari
Syltkakor - småkakornas klassiker nummer ett