Syltkakor – småkakornas klassiker nummer ett

9 januari, 2020
Kategori:
syltkakor

Syltkakor är sällan helt fel och inte för att man kan tröttna på kanelbullar men om man nån gång skulle göra det så är det bra att ha några klassiska syltkakor på lur.

Äntligen är januari här, visst känns det att vi går mot ljusare tider. Vi är helt tillbaka i vardagen med skola och arbete efter en fantastisk julledighet. Såklart mycket julmat och godis men också en tur i den svenska fjällen, kul att få se lite snö.

Men nu alltså tillbaka i verkligheten, men också en vanlig vardag i januari går att liva upp, som med lite syltkakor tillexempel.

Syltkakor

Du behöver:

 • Smör 200 g
 • Vetemjöl 4 1/2 dl
 • Strösocker 1 dl
 • Vaniljsocker 1 tsk
 • Hallonsylt till fyllning

Gör såhär:

 1. Blanda ingredienserna till degen för hand eller i en matberedare.
 2. Platta ut degen och låt vila i plastfolie i kylskåp i ca 30 minuter.
 3. Sätt ugnen på 175 grader.
 4. Rulla små bollar av degen och lägg på plåt med bakplåtspapper.
 5. Platta ut bollen lite och gör en liten grop i den. Fyll gropen med sylt.
 6. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

syltkakor

Hemmagjord sylt gör kakorna ännu lite godare. Vi brukar köpa frysta hallon och koka med syltsocker, typ som att köpa sin egna sylt.

Sylt

En fika ska vara lite mer än enbart en slät kopp kaffe, sen kan man ju variera sig med prickigkorvmacka, struvor och syltkakor. Det som är så magiskt med fika är att få sitta ned och kontemplera över livet.

syltkakor

Så nu sätter vi oss ned och kontemplerar över det gågna året och börjar lägga upp planer för det nya året, 2020, känns sjukt lovande, visst gör det?

Vi renoverar övervåningen
Löjromschips - bästa tilltugget