Att renovera ett kök

17 mars, 2019

Så här såg vårt kök ut när vi flyttade in. Luckor i  teaklaminat med blandade knoppar av plast, några luckor saknades, andra hängde på sned. Vissa kallade oss galna, andra modiga men för oss var det ingen tvekan, det var kärlek vid första ögonkastet. Ett hus att älska och få ta hand om.

Teaklaminat blandat med furu ändå. Trapphuset ner till källaren var precis så läskigt som man kan tänka sig, knarrande dörr och mörk trappa med en isande vind som ven. Den där ugnen var ändå för jäkla bra, den visste hur man gräddade bullar den.

Glad i hågen, snart klara med köket. Renoveringen pågår för fullt, trapphuset är borta och väggen likaså. Före och efterbilder är väl ändå det bästa?

Att välja luckor och köksstommar är inte alltid så lätt, vi gjorde det enkelt för oss, billigaste möjliga från Ikea. Inköp till köksrenoveringen fick göras löpande efter det att nya löner rullade in på kontot. Om vi fick göra om det idag hade vi valt material med mer kvalitet. Material som är mer hållbara med möjlighet att slipa och målas om. Man lär så länge man renoverar.

Älskar att vi ändå hade lite blommor i vas och lime i skål, piffigt mitt i kaoset, man glömmer nästan bort det där hålet i väggen och taket som hänger för allt trevligt piff.

Idag är det öppen planlösning med fönster i tre väderstreck. Där väggen stod har vi nu en stor köksö med spis, ugn och diskho. Bästa stället att hänga på. Laga mat, dricka gott och umgås med vänner.

Det bästa med köket är nog ändå den här – kaminen. Vackert att se elden och skönt med värmen som kommer snabbt till frukostbordet.

Installationen av kaminen gick smidigt eftersom det fanns rökkanaler från förr. Betongfundamentet på golvet tyder på att det har stått en kakelugn här tidigare, tyvärr aldrig något som vi fått se.

Mina nyinflyttade hjältar. Utan större missöden klarade de av fjorton grader inomhus och ett liv utan diskmaskin, mikro och fungerande dusch. De bor fortfarande kvar alla tre.

Ett fristående kylskåp har alltid varit drömmen. Det tog ett tag innan vi kunde prioritera köpet, men nu står det tryggt i sitt hörn.

Att leva i renoveringen har sina fördelar. vi hann prova att ha en bänkskiva i björk innan vi fick våra älskade bänkskivor med mönstret virrvarr.

På det stora hela får man väl säga att köket är klart, lite lister saknas och något skåp ska flyttas men det tar vi nästa gång. Nu har vi nämligen startat renoveringen av övervåningen, en vägg är redan riven. Barnen ska få var sitt rum och vi ska äntligen få riktiga garderober och ett badrum. Det kommer att bli fantastiskt.

Odlingar i hela fönstret
Scones - lyxig helgfrukost