Plank på plats

4 oktober, 2020
Kategori:
Plank

Ett plank på plats mitt i vår trädgård. Inte ett plank som stänger ute något utan ett plank som bevarar hemligheter och lockar med något okänt. Mitt i trädgården står det som en tydlig gräns mellan vår publika trädgård på framsidan och vår nya innergård med altan, grill och fjärilsträdgård.

Vi byggde en spaljé för några år sen för att minska insynen från vägen till vår matplats på altanen. Den kändes helt okej när den var ny, fast som insynsskydd var den ganska kass. Vi känner att ett plank är så sjukt mysigt och ger en fantastisk frihetskänsla. Tänk att kunna strosa runt som gud skapade en utan att förbipasserandes får sig en nakenchock. Vi har undersökt möjligheten att bygga planket i tomtgräns, men det kräver bygglov -och det pallar vi inte den här gången, så planket blir följaktligen på mitten av tomten. Mysigt och snyggt.

plank

Plank är ganska stora och blir följaktligen stora vindfång, så det gäller att bygga så stabilt man bara kan. Vi kör tryckimpregnerade stolpar i dimension 95×95 och liggande reglar i dimension 70×70. För att få ett någorlunda stabilt plank är grundläggningen helt avgörande. Vi borrade ner armering i berget och gjöt plintar med stolpskor i med ett avstånd på 100 cm i CC.

Plank

Vi har varit på en del studieresor för att studera trädgårdsplank. Det finns jättemånga fina plank som är fina på olika sätt, det vi kommit fram till att vi tycker extra mycket om är:

  • Planket ska ha läkt med fasade kanter.
  • Tvärställd planka längst upp på planket i annan färg.
  • Plankets färg ska vara samma färg som huset.

Utöver att vi är sjukt nöjda med själva planket är vi nästan ännu nöjdare med porten, lite som en lönndörr när den är stängd och som en tavla när den är öppen.

Inte helt lätt att hitta en snygg och effektiv stängningsanordning, vi körde en klassisk grindklyka.

Klart man är lite nöjd över att äntligen få börjat renovera i trädgården också. Vi har nog inte varit ensamma om att fixa lite extra i trädgården den här sommaren. Det känns nästan lite bjussigt med fina trädgårdar, man kan liksom smyga förbi hos folk man inte känner och ändå smygnjuta av vackra rosenskäror och doftande schersminer.

Barnrum - gammalt och nytt
Äppeltosca med kokos