Äppeltosca med kokos

27 september, 2020
Kategori:
Äppeltosca med kokos

Äppeltosca med kokos – vårt favoritrecept på äppelkaka med ett knäckigt täcke av kokostosca.

Äppelträden har nu dignat färdigt med frukt. Vi har plockat alla äpplen i helgen, de flesta blev till äppelmos och så några till den här gudomliga kakan – äppeltosca med kokos.

Äppeltosca med kokos

Du behöver

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äpplen
  • ca 2 tsk malen kanel 

Toscasmet

  • 50 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 50 g mandelspån
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 3 msk kokosflingor

Gör så här

  1. Värm ugnen till 185 grader. (Varmluft 175).
  2. Smält smöret.
  3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda äggsmeten med mjöl och vaniljsocker. Blanda i det smälta smöret.
  4. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform. Smöra och bröa formen. Häll i smeten.
  5. Skala och dela äpplena i klyftor. Lägg äppelklyftorna i ett fint mönster i smeten. Pudra kanel över äpplena.
  6. Grädda  i ugnen i cirka 25 minuter.
  7. Smält smör och socker till toscasmeten i en kastrull. Rör ner mandel, kokosflingor, mjöl och mjölk. 
  8. Ta ut kakan och höj värmen till 200 grader. Bred ut toscasmeten över kakan. Grädda i ca 10 minuter tills äppelkakan fått gyllene färg.

Äppeltosca med kokos

Hälften av det roliga med att göra äppelkaka är att få lägga upp alla äppelklyftor i snyggt mönster. Vi tycker att äppelkaka ska smaka mycket kanel och serveras med vaniljvisp, eller i undantagsfall vaniljglass. En annan gammal favorit med snyggt mönster är den här äppelkakan. 

Äppeltosca med kokos

För oss är höstbestyren lite som en mental omställning mellan sommarens glädje och vinterns bisterhet. Äppelmoset blir en metafor för konserverat solsken som kan portioneras ut till frukostgröten under vinterns mörker.

Plank på plats
Att anlägga en grusgång