Att anlägga en grusgång

22 september, 2020
Kategori:
grusgång

Vi tycker att entrén till ett hus ska kännas inbjudande, välordnad och lite spännande. Entrén till vårt hus har de senaste åren mest känts som baksidan på Konsum i Tierp. Dags att ordna upp det hela tänkte vi i våras, dags att anlägga en grusgång och en redig hortensiarabatt.

Man får ju göra en sak i taget när man bor i ett renoveringsprojekt. Vi har mest fokuserat på huset vilket lett till att trädgården inte fått den kärlek vi har velat ge den. Att mötas av sprucken betong och raserade murar när man stiger förbi den ruttna och skeva grinden är ju inte det man drömt om. Det vi alltid drömt om är en stor Hortensiahäck, och en riktig rabatt där vi kan ha våra Dahlior och en slät gång utanför vår entrédörr. Vår tomt ligger i södersluttning vilket gör att vi på något sätt måste ta upp höjderna i terrasser, vi har funderat på betong och corténstål men landade tillslut med en klassisk kantsten i bohusgranit.

När vi ändå tar bort den gamla betongmuren passar vi på att utforma den nya ytan utanför dörren så som vi vill ha den. Vi tänker en lite minipiazza där vi kan ha en liten bänk för morgonkaffe och väntande kompisar. Kantstenen hittade vi på blocket, bästa bohusgranit och dessutom var det radiestenar så perfekt för att kunna få till en organisk form. Efter att placerat ut stenarna så där lagom harmoniskt är det bara att stoppa spaden i jorden. Mycket gräva blir det, för att få hela muren i våg är det bra att spänna upp ett snöre som man mäter i från. Finliret gör man med kilar så att stenarna står rakt och inte tandar sinsemellan. Vi gjöt fast alla kantstenar med en betongsula, det gick åt 1,5 säckar per sten, troligen lite snålt men nån gång måste man ju tänka – living on the edge.

grusgångVi har funderat mycket på vilket material vår lilla piazza ska ha, gatsten är väldigt vackert, men lite dyrt och lite svårt att lägga. Efter ett besök på Yasuragi tänkte vi att vi skulle vara lite asiatiska med runda plattor i ett grushav men till sist har vi landat i en hederlig grusgång passar oss bäst, så mysigt att höra steg på grus. Vi grundade med stenmjöl, väldigt bra för att jämna av ytan och ganska vackert.

Grusgång

Hortensiarabatten kommer få ett eget inlägg, men över 50 säckar Rododendronjord och 11 Hortensiaplantor har det gått åt.

Äppeltosca med kokos
Te från trädgården