Växthus och jordgubbsland

8 maj, 2020

På baksidan av huset håller vi på att skapa en köksträdgård med bland annat ett växthus och ett jordgubbsland. Det började med potatislandet som vi grävde.  Det gick enkelt att gräva, fast det blev ganska stort. Större än vi tänkt oss från början. Vi fick motion och frisk luft. Vi fick också en paus från rapporteringarna och den där gnagande oron för Covid-19. För visst hamnar man lätt där? I samtal med andra, i nyhetsrapporteringarna och i scrollandet på sociala medier?

Odla drömmar

Trädgården är en frizon. Där ligger telefonen djupt i fickan, fåglarna kvittrar och pratet mellan oss handlar om att lösa små problem man stöter på med spaden eller om drömmar, visioner och grödor man tänker odla i jorden.  Så när vi ändå hade ångan uppe, bestämde vi oss för att gräva upphöjda odlingsbäddar (mer om det i ett kommande inlägg) och gräva bort två gamla odlingslådor för att ge plats åt ett växthus och ett litet jordgubbsland.

Jorden från de gamla odlingsbäddarna ligger på en pressening. Den ska vi använda till att fylla upp krukor och befintliga trädgårdsland.  Jag jämnar ut marken där växthuset ska stå.

Ia och Jojje som äger huset, köpte ett växthus på Jem & Fix. Ett litet på 4,88 m²  där vi får plats med tomater, squash och gurka och där vi också kan förså vissa av våra grönsaker. Just nu gror vitkål, spetskål, spenat och sockerärtor där inne. Förhoppningsvis ska jag tillägga. Det  är nämligen ett litet experiment för att se om det gror i jorden trots kalla nätter.

När jorden från odlingslådorna var bortgrävd, la vi ut en markduk i botten för att slippa få upp så mycket ogräs i växthuset.
Markdukar i botten.

Sen var det dags att fylla på med grus.

Att montera ett växthus kräver sin man och kvinna visade det sig. Monteringsanvisningen som följde med, tillhörde ett annat växthus och vid ett tillfälle tog växthuset vind och gjorde en liten volt. Vi fick många skratt och två riktigt sena kvällar i trädgården innan växthuset stod på sin plats.

Stallkatten Astrid är alltid med oss och grejar på gården.

Återbruk

På gården finns en hel del material sen innan, från tidigare projekt. Det vita vackra huset har nämligen varit med i Sommartorpet 2008. Jag älskar när man kan återanvända och ge gamla bortglömda och sparade saker ett nytt liv.

Stenplattorna låg i en bod och teglet kommer från en gammal skorstensmur som tidigare stått i Brygghuset på gården. Vi blandade plattor och tegel för att  kunna stensätta en del av växthuset. Dels för att skapa en stabil grund för krukor och hinkar att stå på så småningom, men också för att stenarna förhoppningsvis kommer att alstra värme från solen och hjälpa till att hålla temperaturen stabilare i växthuset under nattetid. Speciellt nu på våren och försommaren då kallgraderna kan krypa på oss ända in i juni under järnnätterna.  Jag har också en idé om att ställa in en tunna med vatten som ska hjälpa till med värmen på samma sätt som stenplattorna.

Bakom växthuset grävde vi ett litet jordgubbsland också. Han den lilla drömde sig bort direkt. Till varma sommardagar där han kan plocka jordgubbar och favoriten sockerärt direkt från landet.

Liten är mest nöjd över jordgubbslandet.

Jordgubbsplantor som kommer i jorden.

Nu längtar jag tills nätternas minusgrader ska övergå i plusgrader så att vi kan börja avhärda alla plantor som trängs i våra djupa fönsternischer, för att sedan köra flyttlasset mot växthuset och den lilla oas med potatisland och odlingsbäddar vi grävt på baksidan av gården.

Var rädda om er där ute.

Med värme // Louise

 

 

Sätta potatis
Gör din egen nässelpesto