Saffranskrans – så gör du

25 november, 2019
Kategori:
Saffranskrans

Få saker är så stämningsfulla som advent, och ingen advent  utan saffranskrans, så ni som inte riktigt är i stämning för advent än, så här gör du:

Till helgen är det äntligen första advent, upp med stjärnor, ljusslingor och tomtar, eller hoppa tomtarna och damtorka lite extra på glasdelfinerna istället. Vi kommer i alla fall dricka glögg och äta pepparkakor med blåmöggelost och såklart mumsa lite saffranskrans. Bullar, längder och kransar blir alltid bättre om man gör dem själv, inte så svårt om man har några timmar till övers. Först behöver man göra en saffransdeg. Vårt recept på saffransbullar hittar du här. Följ receptet fram till punkt 6. Till en krans använder vi halva degen, så antingen gör man två kransar eller så gör man bullar eller katter av andra halvan.

Saffranskrans – steg för steg

1. Kavla ut degen till en rektangel och bred på smör, socker och mandelmassa (halva mängden av det som ingår i receptet). Rulla sedan ihop till en lång korv och förslut ändarna till en ring.

Saffranskrans2. Klipp centimetertjocka skivor motsvarande 3/4 av rullens höjd.

Saffranskrans

3. Tryck varannan skiva innåt och varannan skiva utåt så att ett flätmönster bildas. Låt kransen jäsa i ytterliggare 30 minuter under en handduk.

Saffranskrans

4. Pensla med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen, 200 grader i 20-25 minuter.

Saffranskrans

Swosch så kommer advensstämningen som en blixt. Barnen får snurra ihop resten av degen till fina bullar, också de med mandelmassefyllning.

Så till slut en liten uppmaning:

Visst kan det kännas lite jobbigt att julen bara kommer tidigare och tidigare, att det är samma gamla musik som tjatas år efter år och att man låtsas att man äter julmat fast man åt typ samma mat till midsommar, men:

– Det är bara jul en gång om året, och innan det blir jul så har vi advent. Gasa er nu igenom advent med sjuka mängder glögg, risgrynsgröt och Peter Jöbacks ”Jag kommer hem igen till jul”, för julen är faktiskt det mysigaste vi har och innan vi vet ordet av är den slut, och då är det ett helt år kvar till nästa.

Öletiketter och dryckespremiär av vår Wet hop IPA
Krabbelurer - helgens frukost