Langos – festivalmat till helgen
Få maträtter har lika mycket festival- och tivoli-aura som langos. Vi älskar att göra egna langos: enkelt, gott och billigt – perfekt för middagsbjudning precis innan löning.
Langos är ju bara friterat bröd med lite god topping som gräddfil, rom, hackad lök och riven ost, sjukt sunkigt och väldigt härligt.
Vi har lärt oss göra langos av två langosproffs som har haft en egen langosvagn i Halmstad. Så vi är typ halvprofesionella i alla fall. Två saker som är jätteviktiga är att pensla de nyfriterade bröden med vitlöksvatten och att sätta på köksfläkten eller öppna alla fönster, annars luktar det frityrolja i hela huset i flera dagar.
Langos
Du behöver
Till bröden
- 7 dl Vetemjöl
- 3 dl vatten
- 1 Kokt potatis
- 25 g jäst
- 1 tsk salt
- mjöl till utbakning
- olja till fritering
Till Topping
- Gräddfil
- Rödlök
- Stenbitsrom el liknande
- Riven ost
- Stekt bacon
Gör så här:
Deg
- Rör ut jästen i vattnet.
- Riv potatis och rör ned i vattnet.
- Blanda ned mjöl och salt i vattnet.
- Knåda degen och jäs i 45 minuter.
- Dela degen i 32 delar.
Vitlöksvatten
- Pressa 2 vitlöksklyftor i 2 dl vatten.
Fritera bröden
- Värm frityrolja i stekpanna eller fritös till 180°c.
- Kavla ut degkluttarna och lägg ned i frityroljan, en i taget eller så många det får plats utan att de överlappar varandra.
- Fritera 1-2 minuter per sida.
- Pensla med vitlöksvattnet på brödet ena sida så fort de är färdigfriterade.
Nu är det bara att toppa langosarna – gräddfil, stenbitsrom och hackad rödlök eller gräddfil, bacon och riven ost. Eller varför inte allt. Langos är ju inte en sån där rätt som man äter lite lagom av bara för att den är nyttig, nej för fan. Langos ska man svulla i sig, ju mer dessto bättre. Perfekt nu när vinterkyla börjar smyga sig på och underhudsfettet lämpligen bör fyllas.
I helgen är det en av våra favorithögtider: Dias de los Muertos. Vi ska fixa vårt lilla husaltare med Sugar skulls, lyssna på mariachimusik och dricka marguertitas tills det sprutar ut ur öronen. Blir nog inte langos men en annan fritterad favorit: Buffalo Blomkål, men det tar vi en annan gång.
Viva los muertos.
0 kommentarer