Öl med smak av mango – hembryggeriet puttrar vidare

5 februari, 2019
Kategori:
öl med smak av mango

Öl med smak av mango – hembryggeriet puttrar vidare inne i skrubben, nu med en ny batch smaksatt med mango. Vid den första klunken svävar tänkarna iväg till Karibien och smaklökarna dansar en långsam mambo framför brasan. Mangoöl har seglat upp som en av våra sommarfavoriter, på bolaget finns det flera olika att välja på från olika mikrobryggerier. Dugges Mango Mango Mango och Brewskis Mango feber och Pango IPA är några av våra favoriter.

Frågan vi ställt oss sedan i somras har därför varit – hur gör man egen mangoöl? Sökningar via google resulterade i diverse, mer eller mindre omständliga sätt att framställa mangopuré som sedan skall appliceras i bryggden. För krångligt tänkte vi och köpte en flaska Äpple & Mangojuice från Saltå kvarn och tillsatte i bryggden i samband med buteljering. 0,5 dl juice per liter öl så blir ölen precis lagom kolsyrad utan att man behöver tillsätta ytterligare socker.

En öl framför brasan – livsnjuteri på hög nivå.

Inte nog med att det är roligt att brygga öl med smak av mango, det är ännu roligare att göra öletiketter med en mango på. Hela familjen hjälper till och denna etikett är vi riktigt nöjda med. Den yxiga stansningen ger en känsla av handgjord exklusivitet i småskalig upplaga. Pastellkrita för greppvänlig dryckeskomfort. Förra året gjorde vi öletiketter med linoleumtryck, det var en riktig hit och himla kul att göra.

öl med smak av mango

Bryggerirecept

Öl med smak av mango

Volym: 20 liter

Koktid 45 minuter

Malt

  • 3 kg Pilsnermalt
  • 2 kg Carapils
  • Mäskning 60 minuter 64°c

Humle

  • 25 g Amarillo (15 minuter)
  • 25 g Amarillo (5 minuter)
  • 50 g Amarillo (0 minuter)

Efter märkning kokas vörten upp och hålls kokande i 30 minuter varefter humlen tillsätts enligt ovan. Kyl ned och tillsätt Safeale us-05.  Jäs i 14 dagar och separera därefter den klara brygden från jästkakan i botten. Tillsätt 0,5 dl juice per liter öl (förutsätter att juicen innehåller 11 g socker per liter), blanda och buteljera. Låt flaskorna jäsa ytterligare minst tre veckor.

Till sist det viktigaste, smaken. Lagom fruktig med en väl balanserad syra. Mango och äpplesmaken finns där om man tänker på den, men man skulle nog inte sätta den på första gissningen om man inte sett etiketten. Lättdrucken är den, fruktig utan att vara söt, syrlig utan att vara sur och ovan på det en doft och smak av Amarillo – det kan liksom inte bli tokigt.

Scones - lyxig helgfrukost
Chiapudding med hallon och blåbär