Pizza Bianco
Pizza bianco – vit pizza helt utan tomater. Pizza bianco är så sjukt gott, eller okej vi tycker ju att alla våra pizzor är sjukt goda, men det blir något alldeles speciellt när man hoppar tomatsåsen och istället lägger på ett lager med cremé fraiche. Första gången vi provade pizza bianco kändes det smått galet, dels att göra en pizza utan tomatsås och dels att ha cremé fraiche istället – pizzan ser ju inte ens ut som en pizza. Men hur smakar det då – himmelskt gott helt klart, lite sötare, lite lenare och en pizza där toppingen får huvudrollen jämfört med en tomatbaserad pizza.Vi bakar pizzan i två steg. Först creme fraiche, ost och eventuell topping som ska med i ugnen. Vi kallar detta för grundtoppingen. Sen den kalla toppingen, här är det bara att ösa på, gott ska det smaka och fint för ögat ska det bli. När pizzan gräddas med den varma toppingen blir det lite utmanande att se när pizzan är färdiggräddad, allt är så vitt. Efter att pizzan kommer ut ur ugnen är det dags för den kalla toppingen. Så klart går det ju att göra oändligt med variationer på både den varma och kalla toppingen. Här kommer två av våra favoriter:
Pizza Bianco
Pumpa – med pinjenötter och tryffel
Grundtopping
- cremé fraiche
- riven parmesan
- finskuren ugnsbakad pumpa
Kall topping
- rostade pinjenötter
- ruccula
- tryffelolja
Aprikos – med chevré och mandel
Grundtopping
- cremé fraiche
- parmesan
- chevré
- färska aprikoser
Kall topping
- honung
- ruccula
- hakade rostade mandlar
Jätteviktigt för smaken med rätt deg, vårt favoritsätt på recept hittar du här. Varm pizzaugn på uppåt 450 grader är också att föredra, har du ingen är det bara att bygga, beskrivning på det finns här.
Sen så är det bara lite dryck som saknas för att få en fulländad måltid, vi brukar dricka fylliga italiensk viner som Langhe Nebbiolo (77488) och Monti Garbi (5328) till pizzan och Peroni till själva utbaket.
Ta hand om er och passa på att njuta om ni har möjligheten att vara extra mycket hemmavid.
16 kommentarer