Wet hop beer – öl på egen humle
Så var det äntligen färdigbryggt, en stor back med hemmabryggd öl står på jäsning i garderoben och på finhyllan står 6 flaskor med vår första wet hop beer på färsk, hemmaodlad humle.
I år har vi för första gången skördat egen humle från våra plantor i trädgården, läs mer om det här, totalt 200 gram humle, nu ska vi se om det går att göra öl på det. När man ska göra en wet hop gäller det att inte låta humlen torka, så full fart framåt och börja med vörtkoket. Fem minuter efter att sista humlekotten är plockad häller vi ned malten för mäskning i vattnet.
Två kilo Pilsnermalt och lika mycket Carahell ger halvmörk men ändå snäll smakbas där humlen får möjlighet att ge karaktär. 200 gram färsk humle motsvarar 40 gram torkad, så merparten av mäsken får humlas med torkad köpehumle (Lemondrops) men fyra liter vörtkok blir det med våra färska och egenodlade kottar.
Femton minuter får humlen koka innan kylning, förhoppningsvis tillräckligt länge för att alla batterier dör och ölen får en skön beska, men att aromer och smaker inte hinner försvinna. Efter att ha kylt mäsken tillsätter vi jäst. Safale us-05, troligen den mest använda jästen i köksbryggerier världen över -lite tråkigt, men varför chansa, med den jästen brukar det inte bli fel. Två veckor i demanjean går fort, en tunn vit hinna på ytan av ölen med den egna humlen är lite illavarslande och indikerar att det är lite bonusbakterier i hinken. Förhoppningsvis inte något problem, inget fel på smaken. Vi kör på och tillsätter 7,5 gram socker/liter inför sista jäsningen på flaska.Snart är det äntligen provsmakning, visst känner man sig lite orolig att det kommer smaka arsle, vi har ju trots allt daltat en hel del med humleplantorna under året. Vi har dessutom garderat oss med att brygga mer än hälften med den köpta humlen, det kommer bli kul att jämföra smakerna. Vi är dessutom sjukt sugna att brygga mer, som en Saison med passionsfrukt och mango. Oj vad mycket gott vi har att se fram emot!
0 kommentarer