Älg, spettekaka och öl på Grune Woche

6 februari, 2019
Kategori:
Mycket folk blir det under den "gröna veckan" i Berlin. Den svenska montern är väldigt svensk, med röd stuga, folkdans och midsommarkransar. Det går hem i Tyskland. Foto: Bernhard Ludewig

Grune Woche är en tysk matmässa som gick av stapeln för ett par veckor sedan. Jag var där för att kolla in mässan och det var särskilt intressant att se hur vår svenska matkultur profilerades.

Mässan drog runt 400 000 besökare, många av dem är såklart från Berlin, i och med att mässan ligger där. men det är en hel del tillresta och i år var Finland så kallat värdland och hade en hel mässhall med bara finska produkter.

Den svenska montern arrangerades av Jordbruksverket. Och utställare var olika svenska mat- och dryckesproducenter. Syftet med mässan är dels att marknadsföra svensk mat, men även Sverige som turistmål. Här kommer en bildspecial så får ni själva se!

Grune Woche i bilder

Michael Rupp från Älg & More serverar älghamburgare. Foto: Bernhard Ludewig.
Älg är ju närmast ett mytomspunnet djur i Tyskland, så vad kan väl vara mer passande än att bjuda på just älghamburgare. Här har vi Michael Rupp från Älg & More som var på plats för att servera sina burgare till Berlinare och andra tillresta. Om du blev sugen på burgare nu, kan jag tipsa om Annas recept på burgarbuffé!  Foto: Bernhard Ludewig.
Tyresö Folkdansgille ”in action”.
Den idylliska bilden av Sverige går hem hos Tyskarna på Grune Woche. Folkdans, midsommarkransar och en röd stuga med vita knutar satte stämningen. Här har vi Tyresö Folkdansgille ”in action”. Foto: Bernhard Ludewig
Sveriges Ambassadör i Tyskland, Per Thöresson, inviger Sveriges monter. Detta är det andra året i rad som Sverige har en monter på Grune Woche, enligt Thöresson är det viktigt att Sverige är på plats.  Foto: Bernhard Ludewig
Intresset för öl var väldigt stort, förra året hörde jag att man sålde slut på allt öl sista dagen. I montern sålde Sveriges Oberoende Småbryggerier olika typer av öl. Foto: Bernhard Ludewig
Intresset för öl var väldigt stort, förra året hörde jag att man sålde slut på allt öl sista dagen. I montern sålde Sveriges Oberoende Småbryggerier olika typer av öl. Kalmarbryggetriet Ängöl passade på att lansera en ny sort på Grune Woche, läs mer om det här. Foto: Bernhard Ludewig
Här står jag och språkar i samband med invigningen av den svenska montern på Grune Woche. Foto: Bernhard Ludewig.
Här står jag och språkar med såväl Jordbruksverkets personal på plats samt representanter från Sveriges ambassad i Berlin och så Palle borgström, som är ordförande för LRF i bakgrunden, i samband med invigningen av den svenska montern på Grune Woche. Foto: Bernhard Ludewig
I Tyskland älskar man ju älgar, det vet de flesta. Och det blev helt klart tydligt även på mässan där denna älgtrofé blev en fotosuccé. Foto: Bernhard Ludewig
Älgar går hem i denna publik, denna älgtrofé blev en fotosuccé och ligger sannolikt på flera Instagramkonton hos Berlinare som ville dokumentera att de var på plats. Foto: Bernhard Ludewig
Är man bördig från Skåne, som jag är, har man en viss plats i hjärtat för Spettekaka. Det är även en av de få svenska produkter som är skyddad med EUs ursprungsbetäckning. Foto: Bernhard Ludewig
Är man bördig från Skåne, som jag är, har man en viss plats i hjärtat för Spettekaka eller Speddekaga. Expressen skrev en artikel om den dramatiska resa spettekakan gjorde för att komma till Berlin, läs den här.  Det är även en av sex svenska produkter som är hittills har registrerats av EU som skyddade beteckningar (följande är skyddade i Sverige: Kalix löjrom, Upplandskubb, Bruna bönor från Öland, Sveciaost, Hånnlamb och Skånsk spettkaka). Totalt finns det 1500 skyddade produkter i EU, så vi borde egentligen ha några fler kan man ju tycka.  Foto: Bernhard Ludewig
Vem älskar inte knäckebröd? Tyskarna verkar i all fall gilla det. Här med lite goda delikatesser vårt fina land har att bjuda på. Foto: Bernhard Ludewig
Vem älskar inte knäckebröd? Tyskarna verkar i all fall gilla det. Här med lite goda delikatesser som blodpudding, leverpastej, spickeskinka (också en storfavorit för en skåning som jag själv). Foto: Bernhard Ludewig
Här har vi gänget från Matrundan Österlen som visar upp sina knäckemackor. Som skåning är jag lite partisk i detta, men Österlen är bra härligt och där finns en massa god mat, små producenter och annat skoj, kolla in Matrundans hemsida för mer info. Men det finns det såklart även i resten av Sverige. Tipsa gärna om era guldkorn! Foto: Bernhard Ludewig

 

//Kattis

 

 

Du har klimatångest utan att fatta kol och kol?
Klassiska chokladbollar- räddaren i sötnöden