Snabbsaltad gurka utan ättika och socker- när östgöten själv får välja

13 juli, 2018
Snabbsaltad gurka

Jippie! Nu är det gurktider igen! Och eftersom jag är född östgöte (guschelöv) finns det inte någon som helst tvekan om vad jag gör om jag lyckas lägga rabarber på lite smågurkor. Det blir den östgötska specialiteten snabbsaltad gurka. I mängder.

Jag är inte helt säker på detta, men jag tror i alla fall att den snabbsaltade gurkan som jag talar om är speciellt vanlig i Östergötland. Där finns den att köpa både i lösvikt och i små hinkar i så gott som alla mataffärer. Men så fort man kommer över länsgränsen ner till Jönköping, där vi bor större delen av året, blir det betydligt svårare att få tag på det gröna (eller vita) guldet. Jag brukar då och då få frågan om jag inte kan köpa med mig en hink eller två och smuggla över länsgränsen till vänner som också insett storheten i denna gurkan.

Men lyckligtvis kan du också göra gurkan själv. Och det bästa av allt är det är så enkelt att det är omöjligt att misslyckas! Tricket är att få tag på fina svenska små gurkor, som tex kan kallas Västeråsgurka. Är du riktigt lycklig får du tag på kungen av smågurkor, som enligt mig är den vita smågurkan. Ju färskare gurka desto bättre tycker jag och köper därför helst i gårdsbutik (och när du ändå är där tycker jag att du ska lägga dit en extra slant som dricks eftersom bonden nu i den här extrema torkan sliter hårdare än någonsin för att få fram mat till oss).

I vår familj är alla helt galna i den här gurkan, vi har den på frukostmackan, som ett gott mellis efter badet, i en grönsallad eller som tillbehör till det grillade. Så var beredd på att den tar slut snabbt som blixten! (Se recept nedan)

Snabbsaltad gurka
Snabbsaltad gurka utan ättika och socker- när östgöten själv får välja!

Snabbsaltad gurka på östgötavis

Det här behöver du:

1 kg smågurkor
1 l vatten
0,8 dl salt
En näve dill (helst dillkronor, men det går bra med en dillkvist också)
Om du har tillgång till några svartvinbärsblad kan du kasta i dem också, så blir det ännu lite godare.

Så här gör du:

1, Skölj gurkorna och pigga små hål i dem med gaffel.

2, Häll upp vatten och salt i en stor burk eller bunke med lock. Rör om tills saltet löst sig.

3, Kasta i gurkor, dill och ev svartvinbärsblad. På med locket och ställ i kylen.

4, Efter ungefär ett dygn är de färdigsaltade och redo att dyka in i din mun.

0 kommentarer

Utflykta mera- med gottepåse från gårdsbutiken

7 juli, 2018

Vem älskar inte en utflykt? Jag gör det iallafall. Vid närmare eftertanke skulle jag kunna vara den person i världen som älskar en utflykt mest av alla!  Och jag har blivit något av en expert på att fylla mitt liv med utflykter. För med rätt inställning, nånstans att ta vägen och så klart (eftersom det är jag som skriver detta…) nåt att dricka eller äta så har man utflykten som i en liten ask.

När jag på ett enkelt sätt vill få till en liten utflykt i vardagen förvandlar jag hundpromenaden till en utflykt. Jag fyller min minsta termos med kaffe och tar med mig den och jycken ut i skogen. Ett annat tillfälle som är som är perfekt grundmaterial för en utflykt är när jobbet kräver att jag åker nånstans. Har jag riktig tur är det är fler som ska med på färden och då gör jag oftast en laddning äggmackor och slänger ihop en snabb sats kolakakor som jag överraskar kollegorna med.

Nu när det är sommar och semester ser jag så klart till att utflykta så mycket jag bara kan. I vår familj är vi stora fans av den svenska sommaren och håller oss gärna på hemmaplan eller i vår stuga. Tack vare allemansrätten har vi fantastiska möjligheter att njuta av vår fina natur som erbjuder så många olika miljöer. Här omkring där vi bor kan vi både strosa omkring djupt inne i en mossig John Bauer-skog, sitta högt upp på ett berg och blicka ut eller vandra längs en grusväg med betande djur och svajande sädesfält längs sidorna. Och när vi är i stugan är det sjön som är främsta utflyktsarenan. Att puttra ut med vår lilla snipa i norra Vätterns skärgård är en sån lyx!

jordgubbe
Alla älskar en utflykt!

När det kommer till utflyktsmaten brukar jag hålla mig till sånt som man kan äta utan bestick. Kaffe och macka är en klassiker, allt från en enkel ostmacka eller äggmacka till lite matigare tunnbrödsrullar brukar få följa med på våra utflykter. Men mitt allra bästa tips så här års är att åka till en gårdsbutik och plocka ihop en godispåse med allt det underbart gottiga som mognar i landen nu. Små fina tomater i olika färger, några minigurkor, sockerärtor, morötter och en liten låda jordgubbar eller hallon är världens godaste matsäck. Om man vill lyxa till det ytterligare kan man mixa ihop en superenkel och god svensk variant av hommus (se recept nedan) och lägga i en burk. Supergott att dippa grönsakerna i eller kleta på en bit bröd!

Så min uppmaning til er alla- utflykta mera! Tänk på att den svenske bonden är den som ser till att det finns så fantastiska miljöer att utflykta i- och därför är det självklart att matsäcken ska vara gjord på svenska råvaror.

svensk hommus
Goidaste svenska hommusen svänger du ihop på ett kick!

 

Svensk bönhommus

1 paket svenska små vita bönor, 290 g
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1 msk sesamfrön
1 krm spiskummin
Salt efter smak

Mixa till en slät kräm och njut!

 

 

0 kommentarer

Äter du mat? Då berör torkan dig

29 juni, 2018
Äter du mat? I så fall berörs även du av rådande torka.
Det är inte bara bönderna som lider av torkan. Äter du mat? I så fall berörs även du.

Just nu skriver media överallt om torkan och vad den betyder för landets bönder. Men många missar poängen om hur torkan påverkar hela samhället.

Alla äter vi mat, ofta tre gånger om dagen, ibland kanske till och med mer än så. Maten kommer från bönderna, Sveriges bönder, bönder på andra sidan jordklotet eller någonstans i Europa. Hur som helst så kommer all mat på ett eller annat sätt från en bonde.

I dagsläget är det torrt i hela landet, riktigt torrt.  Från fler håll får jag rapporter om bönder som uppskattar ett skördebortfall på allt mellan 20 och 70 procent. Det kan bli en ekonomisk katastrof för våra bönder, hur illa det blir beror på sommarens väder. Hade vi levt i en annan tid eller annat land, hade det sannolikt inneburit svält.

Ekollon till middag? Hade vi levt för 150 år sedan hade det kunnat bli en verklighet i höst. Faktum kvarstår dock att befolkningen i många fattiga länder i världen svälter om skörden slår fel. Här kan vi luta oss mot import då vi själva bara kan förse runt hälften av befolkningen med svenskproducerad mat.

Torka ledde till död och svält

Fundera en stund över hur detta hade påverkat er om ni bodde i ett fattigt land eller om ni bodde i Sverige för en sådär 150 år sedan. Du och din familj hade troligen stått på tröskeln till svält i höst, när den uteblivna skörden blir ett faktum. Kanske hade ni gått ut och samlat rönnbär, käkat mossa, gjort barkbröd, ätit halm eller knaprat ekollon. När de var slut kanske du hade ätit upp dina läderskor, kanske hade ni packat väskan och emigrerat till USA.

För den nyfikne finns det en intressant dokumentär om detta på SVT Play öppet arkiv ”Ett satans år”.

Läs mer: Nödåren 1867 – 69 (Populär historia)

Torkan påverkar alla

I dag kan vi känna oss hyfsat trygga i att importerad mat kommer att se till att vi inte svälter. Kanske påverkas matpriset något, men vi kommer att överleva. Kan dock erkänna att jag inte är beredd på någon längre kris.

När det torra gräset knastrar under fötterna, tänk då på bönderna. Och önska dem regn, men tänk också på dig själv, din familj och dina barn som behöver mat. Torkan är inte bara en angelägenhet för de som producerar mat, det är en angelägenhet för alla som äter.

Läs mer: Är maten för billig?

//Kattis

2 kommentarer

VM-feber och tyska pretzels som tog ungdomarna med storm

24 juni, 2018
pretzels

Är det så att Sverige drabbats av fotbolls-feber? Eller är det bara jag själv som är så glad och lycklig över VM:et att jag inbillar mig det? Hur som helst trivs jag här i min glada lilla fotbolls-bubbla, där jag under veckan sett massor av spännande fotboll och smaskat i mig mat från världens alla hörn. Nedan hittar ni tex ett höjdarrecept på tyska pretzels, som kan passa fint till de tyska giganternas framfart i VM.

Jag vet inte riktigt vad det är som gör det. Men för mig känns det som att detta VM:et ger så mycket härlig energi. Bara det här att Sverige nästan stod stilla när landslaget spelade sin första VM-match i måndags tycker jag är så roligt. Här i nere i Jönköping var det flera företag som ordnade storbilds-TV och lät personalen titta, och många hade också tagit ledigt för att uppleva matchen antingen tillsammans med andra på lokal eller hemma framför TV:n. Jag själv lyckades chocka min relativt nya kollega (som inte riktigt hade förstått hur mycket jag gillar fotboll) genom att straxt innan 14 byta om till matchtröja och duka upp en liten buffé med svensk och koreansk mat i vårt gemensamma rum, som då snabbt fylldes av glada kollegor.

Resten av veckan har hemma hos oss flutit på med både spännande matcher och god mat. Tex fick midsommarmaten i år sällskap av brasilianska pao de queijo ( små goda ostbröd) och som midsommartårta bjöd vi på tres leches som är en jättegod tårta från Costa Rica, inte alls olik en svensk gräddtårta.

Och så igår på midsommardagen var det då dags för våra blågula hjältar igen. Vi var ett glatt gäng som träffades för att kolla på matchen, och vilken rysare det blev! Herre jösses, när matchen var slut kändes det som om man blivit överkörd av tåget. Visst blev det blev ett tråkigt mål precis i slutet, men ändå så svämmar ju hjärtat nästan över av kärlek till det svenska laget, som gjorde en fantastisk insats och kämpade så heroiskt mot de tuffa tyskarna.

Även på matbordet var det en tuff match. Tunnbrödsrullar fyllda med gubbröra mötte tyska pretzels. Enligt den yngre generationen var de salta och´lite sega kringlorna från Tyskland en självklar vinnare, men jag själv som är en stor älskare av gubbröra är inte lika säker…

För er som vill baka något riktigt gott till nästa Tysklandsmatch kommer här receptet:

pretzels
På väg hem till kompisarna med en skål med ganska fula men väldigt goda pretzels. Ett perfekt snacks till en fotbollsmatch!

Pretzels

Det här behöver du:
25 g jäst
1 tsk salt
1 msk socker
3 dl ljummet vatten
ca 10 dl vetemjöl

Till sjudning av kringlorna:
2 liter vatten
2 msk bikarbonat

Till garnering
uppvispat ägg
grovt salt

Gör så här:
1. Lös upp jästen med vattnet.
2. Blanda i socker, salt och mjölet. Arbeta degen ordentligt.
3. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 min.
4. Dela degen i ca 10 bitar och rulla ut till ca 30 cm långa snoddar. Forma till kringlor och se till att nypa ihop dem ordentligt.
5. Låt kringlorna jäsa ytterligare ca 20 minuter under bakduk.
6. Koka upp stor kastrull med vatten och rör i bikarbonaten
7. Lägg kringlorna i det sjudande vatten,och vänd på dem så att varje sida är typ 20 sekunder under vatten. Ta upp kringlorna med en hålslev och låt dem rinna av på ett galler och vila ca 10 minuter.
8. Pensla kringlorna med ägg och strö över grovt salt.
9. Grädda kringlorna i 10-12 minuter i 225 grader.

 

 

 

 

0 kommentarer

Är maten för billig?

19 juni, 2018
Genom EU-stödet får vi konsumenter billigare mat. Men vi får även saker som; öppna landskap, en biologisk mångfald samt bra och säker mat.
Genom EU-stödet får vi konsumenter billigare mat. Men vi får även saker som; öppna landskap, en biologisk mångfald samt bra och säker mat.

1960 spenderar vi runt 30 % av vår disponibla inkomst på mat. 2016 ligger den siffran på runt 13 %. Är det en rimlig utveckling eller är du beredd att betala det pris maten faktiskt kostar att producera? I dag innebär EU-stöden till jordbrukarna att du har mer pengar i plånboken även efter dina matinköp.

EU-stöden är på tapeten för att Sveriges EU- och handelsminister, Ann Linde, medverkade i Aktuellt på just detta temat. För den nyfikne är det 10:20 in i klippet som du hittar här. Dessvärre målar hon upp en bild som är fel.

Konsumentstöd inte jordbruksstöd

Det Ann Linde dessvärre helt missar att nämna i inslaget, är att EUs jordbruksstöd delvis finns till för att reglera matpriserna, man skulle faktiskt kunna kalla det för ett konsumentstöd istället för jordbruksstöd.  Det vill säga, utan stödet till bönderna kommer sannolikt du och jag att spendera bra mycket mer pengar på mat än vi gör i dag.

Visst är det svårt att sia i hur matpriserna hade sett ut om vi aldrig hade gått med i EU. Men genom att snegla på Norge får man ändå ett hum om hur det skulle kunnat se ut.

Norge toppar listan

Norges matpriser har historiskt sett ökat snabbare än de har gjort i Sverige. Norge är även det land som lägger mest pengar på bidrag till jordbruket enligt en rapport från OECD som Jordbruksverkets blogg: Jordbruket i siffror, refererar till.

Mer än 50 % av de norska böndernas inkomster utgörs av statliga bidrag och ersättningar. I topp gällande bidrag till bönderna ligger även Schweiz, Japan, Korea, Island och Turkiet.

Hur mycket av din disponibla inkomst är du beredd att lägga på mat?
Hur mycket av din disponibla inkomst är du beredd att lägga på mat?

I Sverige återbetalas i dag tio miljarder till svenska bönder via EU. Det är 15 procent av lantbrukets totala inkomster per år (65 miljarder). Alltså en betydlig skillnad jämfört med ex Norge.

Livsmedelsstrategi bra för plånboken?

Ann Linde försäkrar bönderna att de inte behöver oroa sig för verksamheternas ekonomi, men hon förstår att oron finns. Här hänvisar Linde till den nationella livsmedelsstrategin som regeringen satsat 1 miljard kronor på. Och visst är det positivt. Men faktum är att lantbrukarnas ekonomi i dagsläget är beroende av pengarna från EU, det kommer inte livsmedelsstrategin att förändra.

Samtidigt som Sverige går i bräschen för sänkta jordbruksstöd, har Sveriges bönder extra nationella lagkrav på sig att leverera under. Krav på en högre djuromsorg är ett exempel som är bra för djuren och poppis hos konsumenterna. Men när vi är det enda landet som håller höjd i djurskyddet så snedvrider det konkurrensen.

Det är fint att kunna stoltsera med världens bästa djurhållning. Men det är sannerligen synd om våra politiker driver en linje som ser till att den inte är ekonomiskt hållbar i längden.

”Länge leve den perfekta matproduktionen, som tyvärr inte längre finns.”

//Kattis

0 kommentarer

Heja på Sverige med svensk och koreansk plockmat!

17 juni, 2018
Heja Sverige med bloggmat

Imorgon är det äntligen dags för Sveriges premiär i fotbolls-VM! Stämningen är på topp här hemma, maken har slagit på stort och införskaffat både en gigantisk Sverigeflagga som nu vajar vid altanen och en superfin Sverigetröja till mig. Och jag har fixat käket. Det var bara en sak… Matchtiden. 14.00. Då är man ju på jobbet. Vilket antiklimax!

Men jag har en plan för att klara av konststycket jobba, lyssna/snegla på matchen och äta VM-mat. Planen stavas plockmat. Sverige kommer därför imorgon representeras av små minispett med köttbullar, färskpotatis och pressgurka och de möter den lilla tacoliknande koreanen bulgogi.

Bulgogi är en liten köttröra som serveras i salladsblad. Jag hittade ett recept av Jennie Walden som jag ändrade så att det passade det jag hade hemma (se recept nedan). Och det blev jättegott! Snabbt att göra är det också. Så skynda på så hinner du också laga en sats och ta med till jobbet imorgon för att impa på kollegorna! 😊

plockmat

Bulgogi

Det här behöver du
800 g lövbiff

Marinad
1 dl ljus soja
1 msk strösocker
1 msk sesamolja
1 päron, rivet
1 msk äppelcidervinäger
4 rivna vitlöksklyftor

Sås
Majonnäs
Sriracha, sambal oelek eller nån annan stark chilipaste/sås.

ca 30 Salladsblad
lite sesamfrön till dekoration

Gör så här

1, Skiva köttet i tunna strimlor

2, Blanda ihop marinaden

3, Låt köttet ligga i marinaden minst 2 timmar.

4, Blanda ihop sriracha och majonnäs så att du får en sås som är lagom stark för dig.

4, Stek köttstrimlorna hastigt i en riktigt het stekpanna med rapsolja i.

5, Servera köttet i salladsbladen, tjoffa på lite sås och singla ner lite sesamfrön över.

Supergott och perfekt att äta med en hand!

0 kommentarer

Jag är inte beredd på kris

15 juni, 2018
En tom kyl.
En tragisk syn kanske. Men jag tror inte att jag är sämst i klassen när det gäller att ha lite mat i kylen. Är ej beredd på kris, vare sig i kyl, frys eller skafferi.

För ett tag sedan fick jag, liksom de flesta andra i Sverige hem broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Att kriget kommer är för mig en avlägsen känsla men broschyren väcker ändå en typ av obehag. En kris känns väldigt långt bort när man njuter av försommarens ovanligt varma temperaturer och smaskar i sig svenska jordgubbar redan till nationaldagen. Men hur långt bort är krisen egentligen?

Lager för kris på 35 kvadrat?

I samband med krisberedskapsveckan läser jag diverse inlägg i debatten om hur vi ska klara av en kris. Jag känner mig träffad som en av Sveriges naiva invånare. Man ska alltså klara sig själv minst tre dygn, det mest kritiska är färskvatten och mat. Jag bor i en liten lägenhet i Stockholm, var ska jag bunkra min krismat?

Visst kan jag bunkra upp med jordnötssmör och andra kaloritäta livsmedel med hög hållbarhet. Men OM krisen kommer, hur långt räcker det? Och vem har i sin lilla stockholmsetta plats för ett beredskapslager. Inte jag i alla fall. Mitt lager finns ju i närmaste matvarubutik.

Jag har inte heller någon odling, förutom en liten plätt på sommarstället. Men där är jag långt ifrån självförsörjande. Att odla på distans är också utmanande, speciellt detta torra år och mina grödor ser allt annat än frodiga ut.

Missväxt ledde till svält

Att min hobbyodling kämpar för att överleva är dock ett mindre problem. Just nu kämpar landets bönder, de som faktiskt fixar mat på mitt bord, med rådande torka. På flera håll ser odlingarna riktigt skrala ut och en skörd i normalstorlek kan nog flera bara glömma. Är det nu krisen kommer?

För 150 år sedan drabbades Sverige av total missväxt, svälten var ett faktum. Många dog och många lämnade landet för att finna lyckan i USA. På denna tid var självhushållning normen (vilket tyder på att jag inte hade levt lycklig i alla mina dagar på denna tid) och fick man en katastrofskörd hade man helt enkelt ingen mat.

Så ser det inte ut i dag. Vi har en global handel och bönder som är proffs på vad de gör, de kan avvärja många hinder och risker på vägen med sitt kunnande, men inte allt.

En resilient livsmedelsproduktion

Oavsett om krisen orsakas av den skakiga världspolitiken, eller om det helt enkelt är moder jord som krånglar till det med väder och vind. Tycker jag det är dags att arbeta för en ökad svensk livsmedelsförsörjning som är robustare än i dag, med bättre motståndskraft.

Det handlar dock inte bara om beredskap, utan även om svenska mervärden som är otroligt viktiga på lång sikt, ett exempel är den låga användningen av antibiotika inom djuruppfödningen.  Det är något jag skulle vilja se fler politiker jobba för.

0 kommentarer

Aysch abu Laham möter Pirozkhi i fotbolls-VM:s öppningsmatch

10 juni, 2018
Laddae för fotbolls-VM

Nu är det nära! I skrivande stund är det bara fyra dagar kvar tills domaren blåser igång fotbolls-VM, och jag är så himla taggad! Redan nu ligger öppningsmatchens motståndare i min frys och bara väntar på att domaren ska blåsa igång matchen. Men innan ni ringer polisen- det är inga spelare i min frys- utan maträtter. 😉 I helgen har vi nämligen lagat Aysch abu laham och pirozkhi, två goda (ja så klart kunde vi inte hålla oss utan var tvungna att provsmaka) rätter som ska representera Saudiarabien och Ryssland i VM:et som avgörs hemma på vårt matbord.

När Sverige är som finast är mitt jobb som intensivast. Och eftersom jag är på uppdrag på bortaplan till och med onsdag, har jag redan i helgen lagat maten till öppningsmatchen mellan Ryssland och Saudiarabien, bakat brödet till fredagsmatchen mellan Spanien och Portugal och planerat de andra rätterna som ska serveras i helgen. Det är så himla roligt att googla fram alla spännande recept- och det är inte heller särskilt svårt alls att hitta sånt som går att göra på mestadels svenska råvaror. Men eftersom jag varken är en globetrotter, eller superbra på andra språk, är jag inte helt säker på att maträtternas utseende och smak är precis som det ska…

Hur som helst, för er som undrar hur veckans fotbollsmeny ser ut:

Fotbollsmeny VM:s första vecka:

Torsdag
Ryssland- Saudiarabien
Pirozkhi- Aysch abu laham

Pirozkhi är en pirog fylld med köttfärs, lök, kokt ägg, dill, salt och peppar.
Aysch abu laham är en slags mellanting mellan pirog och pizza med köttfärs i. Recept hittar ni nedan.

Fredag
Portugal- Spanien
Bolo de caco- papas arrugadas

Bolo de caco är ett bröd från Madeira som bakas på potatis och mjöl. Mitt bröd blev fantastiskt luftigt med en knaprig yta. Det ska delas i två delar och så ska man breda vitlökssmör (som också smaksätts med vinäger) på skivorna och sedan rosta i ugn.

Papas arrugadas är en kanarisk rätt som består av saltkokta potatisar. Du kokar helt enkelt 2 kg kilo oskalad färskpotatis med 2,5 dl salt i vattnet och då blir potatisen skrynklig meden vit hinna av salt på. Supergott!

Lördag
Peru-Danmark
Anticuchos – danska smörrebröd

Anticuchos är grillspett med kött av nöt som marinerats i vitlök, olja, vinäger, spiskummin,salt och peppar.

Och danska smörrebrd är som ni ävet så läckra mackor gjort på grovt rågbröd och en massa goda pålägg.

Söndag
Brasilien- Schweiz
Feijoada- rösti

Feijoada är en slags gryta gjord på svarta bönor, fläsk, chorizo, lök och tomater.

Rösti är en potatiskaka av grovriven potatis och lök som steks i panna.

Fotbolls VM på matbordet.
Öppningsmatchen i fotbolls-VM: Aysh abu laham mot pirozkhi.

Recept Aysch abau laham

Deg
1,5 dl ljummet vatten
12,5 g jäst
En nypa socker
Ca 6 dl mjöl
1/2 tsk Salt
½ kryddmått spiskummin
½ kryddmått kummin
2 stora ägg
3 msk rapsolja
0,5 dl vatten
Uppvispat ägg och sesamfrön till garnering.

Fyllning
500 g Lamm eller nötfärs
2 hackade lökar
2 pressade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
2 hackade tomater
Skaften på 2 färska lökar alt salladslök
4 msk tahini (gör du lätt själv genom att rosta sesamfrö i panna och mixa ihop med olja, salt och citronsaft och lite vatten tills det blir en slätpasta)
2 tsk färskpressad citron
0,5 dl vatten


Gör så här:

Degen
Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Kör i allt det torra. Vipsa ihop äggen med vatten och olja och häll i degen. Jobba ihop degen tills den blir ganska lös men smidig. Olja en bunke och låt degen jäsa där i minst 2 timmar
Forma degen till 6 bollar, kavla ut dem tunt på en plåt med bakplåtspapper.

Fyllning
Stek färsen med lök, vitlök och kryddor. När det är genomstekt tjoffar du i tomat och hackad salladslök. Blanda ihop tahini med citronsaft och vatten och häll det över färsen och rör om.

Montera ihop och grädda

Lägg ordentligt med fyllning mitt på ”pizzadegen” och vik upp kanterna. Pensla med ägg, strö över sesamfrön och grädda i ugnen på 175 g i ca 30 minuter.

 

 

 

0 kommentarer

De sju bästa resträtterna av sommarkökets kung- färskpotatisen

3 juni, 2018
Färskpotatis

Om jag fick välja en enda råvara att äta resten av livet, skulle jag inte tveka en sekund. Svaret är potatis! Jag älskar potatis. Och det jag älskar nästan lika högt som livet självt är färskpotatisen!

Jag har med all säkerhet ärvt min kärlek till potatis från min farmor. Och det är nog också från henne som jag ärvt mitt väl utvecklade sinne för potatisens smak (jag ber om ursäkt för mitt skryt, men kan inte låta bli). Farmor Inga kommenterade alltid smaken på potatisen, och det skrattade alla åt eftersom det på den tiden så klart var tallrikens huvudperson- köttet- som skulle få berömmet. Men farmor brydde sig inte, låg där en god, perfekt kokt potatis på tallriken var lyckan total.

Det var också i farmor och farfars potatisland som den godaste potatisen växte. Ett sånt där drömmigt barndomsminne är midsommaraftons lunch, då det alltid var premiär för årets färskpotatis. Farmor och jag delade systerligt på de minsta potatisarna, bebisarna, som alltid smakade bäst enligt oss. Och hon och jag åt dem tillsammans med vispad grädde istället för gräddfil.

Min ambition är absolut att hålla på den traditionen, och äta färskpotatis först på midsommarafton. Dock jag misslyckas alltid kapitalt. Färskpotatisens dragningskraft på mig måste nog liknas den som är mellan jorden och solen. Så när de där små ljuvliga knölarna väl börjat säljas i affären förstår ni ju hur det slutar. Tänker dock att det finns sämre saker att ha som last. Potatis är ju ändå väldigt bra för hälsan. Och för klimatet och miljön eftersom den odlas på ett hållbart sätt här i Sverige!

En av de allra bästa sakerna med färskpotatisen är att det är världens bästa rest. Det finns mängder av goda saker som den överblivna färskpotatisen kan förvandlas till, och de rätterna är minst lika smaskiga som den nykokta potatisen. Så därför kokar jag alltid sjuka mängder potatis. När jag har ett, eller ett par kilo, kokt färskpotatis i kylen känner jag mig rik som ett troll. För då vet jag att jag på ett kick kan kasta ihop en supergod lunch, middag eller mellis. Perfekt på sommaren när man hellre vill vara ute än inne i köket.

Här kommer därför en lista på mina 7 favoriträtter på överbliven färskpotatis:

1, Stekt färskpotatis. Jag får nästan hallucinationer när jag tänker på stekt färskpotatis, för så gott tycker jag att det är. Jag steker färskpotatisen i smör, med pyttelite socker på. Och saltar sen ganska rejält. Då blir den gudomlig. Och ännu mer gudomlig blir den om man serverar den med stekt ägg där gulan är så där perfekt rinnig.

2, Stompad färskpotatis i ugn. Lägg potatisen i en långpanna tryck till potatisarna så at de bara spricker upp. Häll över rapsolja och ev örtkryddor. Kör in ugnen på 225 grader och ta ut när potatisen är så där gyllenfärgad. Salta, ät och njut!

3, Färskpotatis i foliepaket. Lägg potatisen tillsammans med vitlökssmör och lite färska kryddor i ett foliepaket på grillen. Sanslöst gott.

4, Färskpotatis med nygjord ruccolapesto. Mixa ihop ruccola, rostade solrosfrön och vitlök med lite riven prästost och rapsolja tills det blir en krämig illgrön massa. Salta och vänd i potatisarna. Så gott och vackert att man nästan svimmar.

5, Potatisomelett. Stek potatisen, med lite lök och häll över en äggstanning. Salta, peppra och stek tills omeletten stannat. Servera gärna med tomatsallad. Supergott!

6, Potatissallad i fuskformat. Jag tycker att de köpta potatissalladerna kan bli lite tråkiga. Men om man har bråttom är ett superbra tips att köpa en burk färdig potatissallad med klassisk smaksättning (kolla så den är gjord på svenska råvaror) och häll i din överblivna färskpotatis. Har du dessutom färsksaltad gurka, en bit lök och kanske ett äpple hemma kan du tjoffa i det också, och vips har du något som är så gott att man skulle kunna bjuda kungen på det!

7, Skivad potatis på knäckebröd. Så enkelt. Men ack så gott. Skiva potatisen tunt, lägg den på ett knäckebröd och spritsa på antingen lite majonnäs eller en klick kaviar. Ät, blunda och hör änglar sjunga i ditt huvud.

knäckemacka med färskpotatis
Bästa sommarmelliset- knäckebröd med färskpotatis.

 

2 kommentarer

Så håller sparrisen längre

1 juni, 2018
Härliga svenska sparris.

Ännu är den ljuvliga sparrissäsongen i full gång. Alla älskar väl svensk sparris? I en primörsallad, med smör och salt, råa, stekta, grillade och så vidare. Det andas helt enkelt lyx med sparris!

I mitt tycke är den svenska sparrisen, helt överlägsen de tragiska importerade stjälkarna som ligger inslagna i någon form av plasthölje i butiken. Jag blir alltid vemodig när jag ser dem, skrumpna små stackare som ligger i disken typ 12 månader om året. För mig är det bara helt fel. Sparris ska ätas färsk och närproducerad, inte skeppas över halva jorden inlindad i plast.

Misshandlar du din sparris?

Något jag har noterat, är att många tyvärr misshandlar sina värdefulla stjälkar, både i butik och hemma. Handen på hjärtat, har du någon gång nonchalant kastat in en bunt sparris i grönsakslådan i kylen? Kanske rent utav låtit några enstaka stjälkar ligga spridda på hyllorna i kylen? Då är du en misshandlare.

Kanske beror det på okunskap eller någon form av faiblesse för att plåga grönsaker, vad vet jag. Ett som är säkert är i alla fall att vi kan råda bot på denna sparrismisshandel.

Sparris-knepet:

Genom att ta hand om sin sparris så håller den längre och smakar bättre.  De gröna stjälkarna kan nämligen jämföras med en snittblomma. Den vill ha ett färskt snitt och stå i vatten, annars tappar de spänsten.

  1. Ge sparrisen en ny snittyta.
  2. Ställ sparrisbunten i vatten.
  3. Trä en plastpåse över bunten och ställ in i kylen.
Sparris i en skål med vatten.
Ge stjälkarna en färsk snittyta och ställ dem i vatten.

 

Sätt sprrisen i vetten och dra en plastpåse över.
Sätt en plastpåse över sparrisen och sedan in med dem i kylen. På detta vis får du längre hållbarhet och bättre spänst på primörerna.

Lova mig nu, aldrig mer torkande sparrisbuntar i plasthölje, aldrig. Ge dina stjälkar den kärlek de förtjänar. De har ju trots allt pinat sig upp ur jorden först av alla primörer.

2 kommentarer