Mormors kakor: Jitterbuggare

9 juli, 2019
Kategori:
Mormors kakor: Jitterbuggare

Få saker gör mig lika nostalgisk som tanken på mormors kakor. Alla de där fina sorterna vi serverades när det var kalas, och alla de andra som vi kastade oss över till vardags. I sommar har jag bestämt mig för att bada i nostalgi genom att baka alla de där goda kakorna som mormor tyvärr inte längre klarar av att sno ihop. Först ut är en av mina absoluta favoriter- jitterbuggare. En underbar kaka där spröd mördeg möter seg maräng.

Inför varje sommarsemester brukar jag tilldela mig själv nån slags utmaning i köket. Dels för att man då har extra tid till matlagning och bakning, dels för att jag ibland behöver en kreativ utmaning för att inte bli uttråkad… Förra året tog jag mig an fotbolls-VM, och lagade mat från de länder som möttes på planen, men årets utmaning handlar alltså om mormors kakor. Att jag valde just detta beror inte bara på att jag är löjligt förtjust i att baka och äta goda kakor. Det handlar faktiskt också om att jag vill göra något för min lilla mormor, som alldeles nyligen hamnat på hemmet.

Demens
Ett brutet lårben i början av maj gjorde att mormor hamnade på sjukhus, där och då blev det uppenbart att den där lilla ”glömskheten” som vi alla märkt av faktiskt var mycket värre än vi trott. Både hon och alla vi andra var tvungna att inse att det inte fanns någon möjlighet för henne att återvända hem till sitt älskade hus. Sedan detta mycket oönskade beslut togs, har lilla mormor blivit snabbt sämre i sin demens. Det är svårt att acceptera att hon inte längre är sig själv, och därför blir besöken ibland ganska jobbiga. Men jag tar till mig orden hon träget upprepat för mig så många gånger: ”Man får aldrig roligare än man gör sig” och ”Den som kan vara glad över det lilla har mycket att vara glad över”, och pimpar besöken med mina replikor av hennes fantastiska kakor.

Kakor tränar minnet
Min plan är att till varje besök ha med en ny sort av ”hennes” kakor. På det sättet har vi något positivt att prata kring, för finns det nåt mer positivt än en kaka? Det verkar dessutom som att saker långt tillbaka i tiden är sånt som hon lättare kommer ihåg. Bara det att hon kom ihåg namnet på den första kakan- Jitterbuggare – tycker jag är ett tecken på att det här är en bra ide!

Bakas på fyra ingredienser
För er som inte bakat Jitterbuggare tycker jag absolut att är det dags att göra det nu. Och sannolikheten för att du kan gå direkt ut i köket och sätta igång är stor,  för du behöver nämligen bara fyra ingredienser. Det är dessutom ingredienser som jag tror att alla alltid har hemma- smör, socker, vetemjöl och ägg. Extra plus är att det är ingredienser som Sveriges duktiga bönder producerar, vilket innebär att kakan blir 100% svensk! Lite pill är det, men så värt jobbet för kakan blir så himla god!

Mormors kakor: jitterbuggare
Jitterbuggare redo för ugnen!

Mormors Jitterbuggare
Det här behöver du:
Mördegen:
5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör

Fyllning:
2 äggvitor
4 msk socker

Gör så här:
1, Hacka samman mjöl, socker och smör till en deg. Jag gör detta i matberedare, men du kan även göra det för hand. Låt degen vila i kylskåpet i ca 10 min.
2, Vispa äggvitorna till hårt skum och häll sedan i socker medan du fortsätter vispa.
3, Ta ut mördegen från kylen, dela den i två delar och kavla ut varje del till en rektangel på ca 15x 30 cm. Degen ska vara ca 0,5 cm tjock.
4, Bred på fyllningen på de två rektanglarna
5, Rulla ihop rektanglarna som rulltårtor och skär dem i ca 0,5-1 cm tjocka skivor.
6, Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och grädda i 175 grader i ca 15 minuter.
7, Låt kakorna svalna- ät och njut! Kakorna funkar också finfint att stoppa i frysen.

Halloumiskam – en symbol för okunskap
Svensk morotspesto gjord på blast