Fotbolls-VM på middagsbordet – sommarens roligaste utmaning i köket

13 maj, 2018
Planering fotbolls-VM

Yihaa! Nu börjar uppladdningen inför fotbolls-VM och ni kan ge er den på att jag verkligen går all in för att vara i toppform vid avspark den 14 juni! Men innan ni får kaffet i vrångstrupen: nej det är inte så att förbundskapten Janne Andersson drabbats av grov sinnesförvirring och gett en något bedagad spelare, vars främsta fotbollsmerit är ett mål i division 5 damer nån gång kring 1990, en plats i truppen. 😉
Min insats för VM sker nämligen hemma i köket. För sedan ett par år tillbaka i tiden möts nationerna i de stora fotbollsmästerskapen inte bara på fotbollsplanen utan också hemma på vårt middagsbord!

Så här ligger det till. Eftersom vår familj är en riktig fotbollsfamilj är de stora mästerskapen som VM och EM högtidsstunder hemma hos oss. Och vi har väldigt många härliga minnen förknippade med dessa matcher. Ett av de mer minnesvärda är från EM 2002, då sonen var nyfödd.  Sveriges öppningsmatch skulle ses tillsammans med ett gäng vänner och vi hade kommit på den briljanta idén att sonen skulle döpas efter den förste målgöraren för Sverige. Förväntningarna i det övriga sällskapet var skyhöga och många hoppades på att nykomlingen Zlatan Ibrahimovic skulle sätta första målet, men det blev Niclas Alexandersson som dängde in bollen i mål och han är därmed orsaken till att sonen några veckor därefter döptes till Calle Niclas Alexander. Men framför allt har fotbollsmästerskapen handlat om härligt umgänge och god mat. Och för ett par år sedan kom jag alltså på det ultimata sättet att kombinera mitt intresse för matlagning med dessa mästerskapsmatcher.

Så nu är det snart dags igen och jag är igång med uppladdningen inför det tredje fotbollsmästerskapet där länderna som möts på fotbollsplanen också möts hemma på vårt middagsbord. Jag har sedan det första VM:et förfinat mina metoder och har även samlat maträtter och recept i en bok, så att allt ska löpa på smidigt även de dagar då jag har ont om tid. Så här gör vi:

Innan VM:
1, Familjen bestämmer vilken av matcherna som ska ses varje dag. (Här kan man bara planera för gruppspelet så klart).
2, Jag googlar fram vilken typ av mat man äter i länderna som möts och väljer ut två maträtter.
3, Jag går igenom recepten och modifierar dem så att de kan göras på svenska råvaror.

Under VM:
1, Handlar alla råvaror som behövs. (Bra att se över sitt kryddförråd innan VM, för en del kan vara svårt att få tag på.)
2, Lagar maten, gärna med hjälp av andra entusiastiska familjemedlemmar och vänner.
3, Äter maten och utser tillsammans med alla kring middagsbordet vinnarrätten.
4, Tittar på matchen. Spänningen är alltid olidlig – ska det bli samma vinnare på middagsbordet som på fotbollsplanen? 😉

Rätterna som har serverats under mästerskapen har så att säga fått skiftande betyg… Vi har serverat allt från riktiga lågvattenmärken, vars rester efter ett par dagar i kylen förpassats till hundmat, till riktiga hits som blivit favoriter och numera används frekvent i dett Rosska köket. Ett exempel på det senare är chimichurri, som allt sedan förra fotbolls-VM varit en storfavorit som vi numera nästan alltid har som tillbehör när vi grillar kött (recept ser ni nedan).

I vänkretsen har detta lilla projekt fått ett varmt mottagande, och många har intresserat följt våra middagsbestyr via facebook. Så jag tänker att det här kanske kan vara kul även för er bloggläsare att följa?  Häng med i bloggen framöver så kommer ni få recept och omdömen om mat från världens alla hörn- tillagade på svenska råvaror! Och riktigt kul vore det så klart om jag kan få med mig några fler som vill förgylla sitt VM på detta sätt!

VM-mat
Godsaker som serverades under förra fotbolls-VM: holländska poffertjes, argentinska empanadas och chivitos från Uruguay.

Recept:
Rossarnas bästa chimichurri

Det här behöver du:
Ca 2 -3 dl hackad färsk persilja
Ca ½ pressad citron
½ finhackad rödlök
1-2 msk rapsolja
1 riven vitlöksklyfta
½ färsk chili, eller 1 tsk chiliflakes
1 kryddmått spiskummin,
1 tsk torkad oregano
Ca 1 tsk salt

Gör så här:
Tjoffa ihop allt i en skål och låt stå och dra en liten stund. Proportionerna ovan gillar vi i vår familj, men prova dig fram till en smak som passar er.

Chimichurri
Chimichurri är en favorit från VM-utmaningen i köket 2014.

 

 

 

 

 

 

5 tips för godare mat
Fäviken – svensk mat i världsklass