Halloumi + yoga= yogaloumi

24 juli, 2019
Halloumi

Egengjord halloumi, visst låter det som en dröm? Jag tror inte att jag är den enda som blivit väldigt inspirerad av Mandelmanns hemgjorda halloumi, som bland annat delats på land.se, men samtidigt känt att det där med att göra ost nog är lite överkurs. Många moment som kan gå åt pipsvängen så att säga… Men man vill ju inte vara en fegis och därför vigde jag och min goda vän Tina, som aldrig bangar en utmaning köket, en hel dag åt göra halloumi.

Nu är det ju så att halloumin är namnskyddad, så det första vi gjorde var att hitta på ett eget namn, eller rättare sagt ett eget koncept för osten. Och valet föll på  yogaloumi. Anledningen till detta är att vi kom på den briljanta idén att kombinera ost-producerandet med yoga. När man tillverkar ost blir det ju väldigt många pauser, och då är det bra att ha nåt vettigt att fylla tiden med så att man inte blir rastlös och börjar fuska med receptet. Vilket kan hända då och då i mitt kök…

Vig som ett kylskåp
Det här med yoga är ett sprillans nytt inslag i mitt liv, och om ni nu ser framför er en person som elegant böjer sina viga kroppsdelar åt alla håll, måste jag tyvärr krossa illusionen med en gång. Jag är exakt lika vig som ett kylskåp och kan därför inte göra en enda övning på det sätt som är tänkt. Men skam den som ger sig. I jämförelse med mig är Tina värsta yogisen, och har tom varit på yoga-retreet (där hon iofs fastnade i duvans position och fick vältas omkull 😉 ). Så med det sagt vill jag säga att kombinationen halloumitillverkning och yoga kan utföras av precis vem som helst. Och helt ärligt, de flesta behöver nog yogans lugnande kraft för att få det rätta tålamodet när man ska göra egen halloumi…

egengjord halloumi
Mjölk, yoghurt, fil, ostlöpe och salt är allt du behöver.

Lyckat resultat
Hur gick det då? Jo vi började på morgonen, mätte upp mjölk, fil, yoghurt och ostlöpe efter konstens alla regler. En halvtimmes yogapass senare, hade det hänt absolut ingenting i grytan. Vi börjar med att googla runt och inser att med den typ av ostlöpe som vi haft i, krävdes det 3 ggr mer än det som stod i receptet. Så vi hivade i  mer ostlöpe. Lite yoga senare hade det hänt grejer- det hade blivit en fast ostmassa som vi lyckligt skar i fyrkanter. Hädanefter följde vi receptet till punkt och pricka och kunde på eftermiddagen nöjt konstatera att yogaloumin var klar. Ytterligare ett dygn senare var det dags för provsmakning- och helt utan skryt, utan bara som ett rent konstaterande- den smakade fantastiskt!

Så för er alla som funderar på om ni ska göra egen halloumi, säger jag bara: gört! Och kombinera gärna med lite yoga, för det ger osten helt rätt attityd! Receptet hittar ni här.

Här nedan får ni mitt bästa recept på en enkel men väldigt god sallad, där osten verkligen kommer till sin rätt.

ps: Om ni har glömt varför ni ska köpa svensk halloumi eller göra den själv- läs Kattis artikel om halloumiskam.

”Halloumi”-sallad med jordgubbar
Det här behöver du:
Svenskproducerad ost av halloumityp- allra bäst blir den på yogaloumi 😉
Sallatsblad av valfri sort
Basilikablad
Jordgubbar
Tomater
Äppelcidervinäger
Rapsolja
Vatten
Salt och svartpeppar

Gör så här:
1, Vispa ihop vinägretten av lika delar olja, vinäger och vatten. Smaksätt med salt och svartpeppar.
2, Stek osten tills den får en gyllene yta.
3, Lägg ut grönsakerna på ett fat och ringla vinägrett över.
4, Lägg på osten.
5, Ät och njut!

Hemmagjord halloumi
Äntligen i stekpannan!
Kräftfiskarens bästa tips
Halloumiskam – en symbol för okunskap