Lyxigt fiskfat- njutning för både ögat och gommen

9 augusti, 2019
lyxigt fiskfat

Vill du bjuda på nåt som  är enkelt men ändå smakar fantastiskt och är så vackert att alla gäster lyckligt flämtar  ”åh” när när du kommer in med maten? Då kan jag tipsa om en rätt som jag kallar ”Lyxigt fiskfat”.

Allt på ett fat, är nåt som jag verkligen gillar. Inte bara för att det sparar disk, utan också för att det oftast ser mycket mer ut än vad det är.  Dessutom är det så himla enkelt. Tänk dig att du ska bjuda på fisk, potatis och sås och lite grönsaker, men istället för att servera allt i varsin liten skål så lägger allt på ett fat och dekorerar med lite fiskrom och några äggklyftor. Voila-då får du ett konstverk på köpet! För visst är det så att vi äter med ögat också?!

lyxigt fiskfat
Allt gottigt på ett fat.

I sommar  har det här varit bjudrätten nr 1 hos oss, och den har varierats efter tillgång både på fisk och grönsaker. Men varit lika god varje gång. Egentligen kan du lägga lite vad du vill på ditt fat, men så här brukar jag göra:

Lyxigt fiskfat

Det här behöver du
Ett rejält lass med färskpotatis ( eller små delikatesspotatisar om det inte är sommar)
Lax, röding eller annan favoritfisk som håller ihop i bitar.
Nån form av krämig sås som skagenröra, romsås eller bara klickar av creme fraiche
Rödlök eller annan fin knipplök
Spänstiga grönsaker som tex rädisor, små tomater, ärtskidor.
Fiskrom
Ägg
ev bryntsmör
kryddgrönt som tex dill och persilja
Salt och peppar

Gör så här:
1, Koka potatisen, är det stora potatisar kan du dela dem så det blir lite lagom stora munsbitar.
2, Tillred fisken. När familjens fiskare drar upp en röding brukar vi helsteka den i folie i ugnen och sen dela den i bitar. Köpelax brukar jag skära i bitar och steka i panna med salt och peppar.
3, Koka äggen så att de blir genomkokta, men fortfarande är lite kletiga i mitten. Jag brukar stoppa i äggen i kallt vatten och sen tar det 6 minuter from det börjat koka.
4, Skär grönsakerna och strimla löken fint.
5, Ta fram ett stort fat och lägg först på potatisen, fyll sedan på med fisk, grönsaker och ägg. Salta och peppra efter smak.
6, Om du vill kan du bryna lite smör och hälla över nu.
7, Fortsätt med att klicka ut den krämiga såsen, romen och dekorera gärna lite med kryddgrönt.
8, Servera och njut av gästernas lyckliga kluckande när de ser ditt vackra fat!

fiskfat
Allt på ett fat- enkelt gott och snyggt!
Kaffesurrogat- till den som vill vara hållbar på riktigt
Kräftfiskarens bästa tips