Kaffesurrogat- till den som vill vara hållbar på riktigt

29 september, 2019
Kafferecept

Kaffesurrogat var det man drack under krigsåren när importen var väldigt begränsad. Kan det vara så att det blir revival på denna dryck nu när massor av människor letar efter sätt att begränsa sin klimatpåverkan?

Just nu går vågorna höga i klimatdebatten och det är inte lätt att veta vad som är rätt och riktigt. En sak som jag tycker har fått oförklarliga proportioner är diskussionen om den lille slurken mjölk man eventuellt vill ha i sitt kaffe. Detta har fått mig att börja fundera över själva kaffets klimatpåverkan. Och när man börjar grunna över nånting så börjar man ju numera också googla. Så med hjärtat i halsgropen började kaffeälskaren Ross alltså googla kaffe, miljö och klimatpåverkan. Och självklart visade det sig att detta googlande skulle upplysa mig om sånt som jag mådde mycket bättre av att inte veta… Här är några av de fakta jag hittade:

Klimatavtryck

Rent siffermässigt så är klimatavtrycket för 1 kg kaffe (i torr variant) nånstans mellan 2 och 10 kg CO2e/kg enligt SLU. I jämförelse med andra drycker kanske detta inte är så himla illa, läsk har tex den dubbla påverkan. Men ha också i åtanke att 1 kg mjölk, som är fyllt av näringsämnen som vår kropp behöver, har ett klimatavtryck på 1 kg CO2e.

Miljö

Nu kommer vi till en annan jobbig grej, och det är det faktum att kaffe är en ganska dålig sak för miljön. Enligt Naturskyddsföreningen skadar kaffeproduktionen både djur och växtliv och är dessutom skadligt för arbetarna som får hantera olika växtskyddsmedel. Därtill är det så att majoriteten av vårt kaffe kommer från Brasilien. Och för att få utrymme att odla allt det här kaffet som vi bäljar i oss krävs stora arealer, och som ni alla vet behöver vi idag inte mindre regnskog, utan mer.

180 liter kaffe per person och år

Vad som också är besvärande är vår överdrivna konsumtion av kaffe, där jag absolut är en av värstingarna. Visste ni att vi svenskar i genomsnitt drar i oss i genomsnitt 3 koppar kaffe per dag, hela 180 liter kaffe per år (jämfört med tex 70 liter mjölk och 65 liter läsk)? Näst efter Finland är vi det land som importerar mest kaffe, 9 kg per svensk blir det.

Stort svinn

Men inte nog med detta, kaffesvinnet är gigantiskt. I genomsnitt åker en kopp kaffe per person ut i slasken varje dag. Herre gud så korkat! Tyvärr är jag en av de stora korkskallarna, eftersom jag har en pinsam vana att lämna en liten slurk kaffe kvar i koppen varje gång jag dricker.

kaffesurrogat
Avstå kaffe`?

Gör eget ”kaffe”

Med dessa fakta på bordet ser jag egentligen bara en vettig sak att göra för den som verkligen månar om klimatet och miljön och det är så klart att sluta dricka kaffe. Men eftersom jag både är beroende av kaffe och helt saknar karaktär att avstå sånt som jag verkligen gillar, så letar jag så klart andra lösningar. Det första jag kom att tänka på var kaffesurrogatet som man drack under krigsåren, och som jag hört farmor prata om med fasa i rösten. I en av min gammelmormors kokböcker hittade jag ett recept för ”dyrtiden” på kaffe gjort av vetekli och sirap. Det är inte särskilt svårt att göra, men smaken… Är du modig testar du själv, receptet hittar du nedan.

Minska svinnet

Efter att ha dissat surrogatkaffet återstår därför bara att försöka begränsa mitt kaffedrickande, och så klart minska svinnet. Fyra bra saker man kan göra för att minska svinnet är att:
1, Brygg inte mer kaffe än du tänker dricka opp.
2, Häll upp en mindre mängd i koppen än vanligt, förhoppningsvis är du fortfarande så kaffesugen att även den sista slurken åker ner.
3. Häll upp kaffet i en bra termos, så håller eventuella kaffeskvättar sig varma tills nästa gång du bli kaffesugen.
4, Använd överblivet kaffe när du bakar eller lagar mat. Funkar finfint både i bakverk av choklad och i marinader till kött till exempel.

Kaffesurrogat av vetekli

Det här behöver du:
500 g vetekli
80 g sirap

Så här gör du:
1, Värm kliet i ugnen.
2, Värm sirapen
3, Blanda samman sirap och vetekli och lägg åter ut det på plåten i ugnen. Rosta tills det får fin färg.
4, Stöt sönder ”kaffet”
5, Brygg kaffet enligt principen 1 dl kaffe och 1,5 kkp vatten.

Källor:
https://pub.epsilon.slu.se/8710/1/roos_e_120413.pdf
https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/kafferapport_lo_0.pdf.
https://www.medvetenkonsumtion.se/radochtips/kaffe-te/
https://nybryggt.nu/blogg/2019/jun/klimatpaverkan-fran-kaffe-ar-kaffe-klimatsmart/

Lyxigt fiskfat- njutning för både ögat och gommen