Svensk morotspesto gjord på blast

25 juni, 2019
Svensk morotspesto

Morötter är verkligen en fantastisk råvara. Och det allra bästa är sommarens färska små morötter med blasten kvar! Inte bara för smakens skull, utan också för att man kan använda hela grödan. Så gör som jag: knapra i dig de färska morötterna och släng ihop en gudagod svensk morotspesto av blasten. På köpet minskar du matsvinnet och genom att köpa svenskodlat gynnar du dessutom den svenska hållbara matproduktionen!

Vi äter mängder av morötter året om; river dem i köttfärssåsen, skär i stavar till dippen och bakar dem i ugnen.  Men så här års tycker jag att man som äkta morotsälskare gör bäst i att åka förbi en gårdsbutik och köpa nyplockade morötter med blasten kvar. Och det var precis vad jag gjorde igår. Favoritbutiken Hermelins gårdsbutik försatte mig som vanligt i ett lycksaligt tillstånd, för bland alla prunkande grönsaker i butiken hittade jag också deras fantastiska små krispiga morötter med spänstig blast.

Sommarens primörer är verkligen delikata, men det som också är så bra är att man ofta kan använda hela växten. På det viset kan man enkelt minska matsvinnet, och det känns så himla bra. Att använda blasten på knipplökar istället för salladslök gör jag alltid under sommarhalvåret, och en annan favorit är som sagt morotspeston.

En italienare skulle med all säkerhet läsa lusen av mig för att jag kallar det pesto, för i min röra finns varken pinjenötter, parmesan, olivolja eller basilika. Istället bygger den här röran på svenska råvaror; rapsolja istället för olivolja, smakrik svensk hårdost istället för parmesan, svensk morotsblast istället för basilika (även om det så klart finns fantastisk svenskodlad basilika). Pinjenötterna byter jag ut mot solrosfrön och små knapriga melonkärnor. Tyvärr är ursprunget på dessa (och de flesta andra kärnor och nötter) inte svenskt, så skälet till att jag väljer dem är faktiskt rent ekonomiskt. De är helt enkelt billigare än pinjenötter, men i mitt tycke blir det precis lika gott.

Pesto kan serveras på många olika sätt, här hemma blir det oftast till pasta, på ugnsbakad lax eller på små kex som smaskiga snacks.

Svensk morotspesto

Det här behöver du:
3 dl hackad färsk morotsblast
1 dl solroskärnor
0,5 dl melonkärnor
2 vitlöksklyftor
1 dl finriven svensk hårdost, gärna lagrad prästost.
ca 1 dl svensk rapsolja
salt och peppar efter smak

Gör så här:
1, Skölj och hacka morotsblasten
2, Kör alla ingredienser utom rapsoljan i en mixer tills det blir lagom finfördelat. Personligen tycker jag om lite crunch i peston så jag kör den bara lite grynig.
3, Häll i rapsolja tills du får önskad konsistens.
4, Smaka av med salt och peppar.
5, Ska du spara peston i en burk i kylskåpet är det bra att hälla på ett litet lager olja, för då håller sig färgen fin.

Svensk morotspesto
Använd hela moroten- gör en smaskig svensk morotspesto
Mormors kakor: Jitterbuggare
Sveriges kossor är miljövänliga