Ett stort steg för ursprungsmärkning på restaurang!

24 maj, 2019
Foto: Från Sverige

Ursprungsmärkning, vilken grej va. Tänk så skönt att kunna gå på restaurang och se direkt på menyn var maten i de olika maträtterna kommer ifrån. Jag blir så glad när restauranger visar det i sina menyer eller på en griffeltavla i lokalen. Det signalerar att restaurangen är medvetna om sina inköp, att de är transparenta och har koll. I dagsläget är det dessvärre långt ifrån alla restauranger som gör det enkelt för gästerna att få reda på var råvarorna i maten kommer ifrån, men kanske är det på gång att förändras! (Foto: Från Sverige)

Branschorganisationen Visita, har tagit sitt förnuft till fånga (alternativt hörsammat mina bönder) och erbjuder nu sina medlemmar ”Från Sverige” märkningen. Som restauranggäst frågar jag alltid var maten kommer ifrån och ibland blir man väldigt bra bemött och personalen kan svara direkt eller efter att ha frågat kockarna. Men ibland känner man sig riktigt obekväm och jobbig och får ett otrevligt svar på frågan, en upplevelse som kan sänka hela restaurangbesöket. Beskriver det närmare här.

Jag är väldigt glad att vi nu är ett steg närmare en ursprungsmärkning av restaurang mat. Åtta av tio svenskar vill att det ska finnas en ursprungsmärkning även på restaurang, så det var på tiden.

Egentligen är det väldigt lustigt att det inte har varit norm tidigare. Många av oss konsumenter är väldigt noggranna med vad vi stoppar i matkassen när vi handlar. Men när man går på restaurang är man beredd att betala för grisen i säcken. Resultatet kanske blir att det landar en bit kyckling från Thailand på tallriken, en fläskfilé från Tyskland eller något annat som du i vanliga fall aktivt hade valt bort.

Läs mer: Ursprungsmärkning på restaurang – varför är det så svårt?

Men det är ju bara att fråga servisen så får man vet vad man ska välja? Ja och nej. Jag är övertygad om att många drar sig från att ställa frågan för att man inte vill vara till besvär. Nu kommer maten ursprung förhoppningsvis bli tydligare på många ställen och det tycker jag är värt att fira!

Läs mer: Därför ska du välja svensk mat!

//Kattis

Sveriges kossor är miljövänliga
Rabarberparfait med smak av kardemumma- vårens godaste efterrätt